29.12.2013

Perinteiset joulupiparit


Piparitaikina on tunnetusti parempaa kuin valmiit piparit. Osa taikinasta kannattaa kuitenkin paistaa, koska pipareita on hauskaa koristella. Piparit sopivat myös hyvin homejuustojen kanssa nautittavaksi. Toisaalta niistä voi tehdä söpöjä kertakäyttöisiä kuusenkoristeita. Koristeita varten pipareihin kannattaa tehdä reikä ripustusnarua varten jo ennen paistamista.

Perinteiset piparit
1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa

Laita siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilaan ja kiehauta. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä. Vatkaa jäähtynyt seos vaahdoksi ja lisää munat yksitellen. Sekoita jauhot, suola ja ruokasooda keskenään ja lisää seokseen. Sekoita kiinteäksi taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin tai kylmään eteiseen kovettumaan yön yli.

Seuraavana päivänä leivo piparit. Ota möntti taikinaa ja kauli se mahdollisimman ohueksi levyksi. Alle kannattaa laittaa hieman jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan. Tee muotilla pipareita, nosta ylimääräinen taikina pois ja nosta piparit leivinpaperille. Kovin erikokoisia pipareita ei tietenkään kannata paistaa samalla pellillä, jotta kaikki kypsyvät sopivasti. Paista 200 asteessa noin 5-7 minuuttia.

Koristele jäähtyneet piparit pikeerillä.

2 kommenttia:

  1. Mielettömän nättejä, tekis mieli alkaa taas leipoa ja koristella pipareita! Onko tää taikina kuinka helposti leivottavaa? Eli pysyykö piparit hyvin muodossaan pellille siirrettäessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Piparit pysyvät kyllä hyvin koossa, vaikka niistä tekisi tosi ohuitakin. Ja toki niitä voi pellillä vielä suoristaa, jos jostain syystä menevät nostettaessa venkuroiksi.

      Poista