15.12.2013

Jumalaiset Baileys-konvehditItsetehdyt täytekonvehdit ovat ihana lahja (ja päihittävät ainakin 1000-0 Pandan juhlapöydän konvehdit). On hyvä varautua siihen, että ne eivät synny ihan käden käänteessä vaan tekeminen vie aikaa. Työvaiheita on monta ja suklaan jähmettymistä pitää odotella useampaan otteeseen. Kannattaa ehkä varautua myös siihen, että tämä operaatio ei ole maailman siistein homma. Meiltä ainakin löytyi suklaata joka puolelta keittiötä, hiuksista, vaatteista, suupielistä ja korvista... :) Lopputulos on kuitenkin kaiken työn ja vaivan arvoinen. Valmiissa konvehdissa rapean suklaakuoren alla odottaa samettisen pehmeä suklaaganache, joka on maustettu huumaavan hyvällä kermaliköörillä. (Kermaliköörin voi toki vaihtaa esimerkiksi kuohuviiniin tai minttulikööriin - vaihtoehtoja on loputtomiin.) Vähemmästäkin menisi sekaisin!

Konvehteihin voi käyttää mitä tahansa suklaata. Suosittelen kuitenkin käyttämään täytteeseen joko tummaa tai maitosuklaata, sillä valkosuklaasta tehtynä luulen niistä tulevan liian makeita. Toisaalta valkosuklaa sopii hyvin kuorrutteeseen tai konvehtien koristeluun.

Täytekonvehtien tekovaiheiden järjestys riippuu siitä, käytätkö suklaamuottia vai et. Jos käytät muottia, ensimmäiseksi tehdään suklaakuoret ja myöhemmin täyte (tapa A). Jos et käytä muottia, ensimmäiseksi tehdään täyte ja myöhemmin kuorrute (tapa B). Pidän siitä, että muotissa tehtävien konvehtien sisus on löysähkö, joten käytän siihen hieman enemmän kermaa kuin ohjeessa on mainittu. Ilman muottia tehtäviä konvehteja taas on vaikeaa muotoilla, jos täyte on liiän löysää, joten niissä vähennän hieman kerman määrää. Alla löytyy ohjeet molempiin tapoihin.

Baileys-konvehdit
täyte:
150 g suklaata
0,5 dl Baileys-kermalikööriä
~0,5 dl kuohukermaa

kuorrute:
150-200 g suklaata

A) Täytekonvehtien tekeminen muotin avulla:Valmista ensin suklaakuoret. Temperoi kuorrutteeseen tuleva suklaa. Kaada suklaa muotteihin ja varmista, että suklaata on joka kohdassa. Hakkaa muottia varovasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Käännä muotti ylösalaisin, ja valuta ylimääräiset suklaat leivinpaperille tai kulhoon. Hetken päästä käännä muotti taas oikeinpäin ja pyyhi muotin pinta esimerkiksi veitsellä tai lastalla, jotta konvehtien alareunaan ei jää törröttämään suklaata. Tämä helpottaa myös konvehtien pohjien tekemistä. Siirrä suklaakuoret kovettumaan. Ota yli jäänyt suklaa talteen konvehtien pohjia varten.

Kun suklaakuoret ovat kovettuneet, valmista täyte. Pilko täytteeseen tuleva suklaa rouheeksi. Mittaa kattilaan kermalikööri ja kuohukerma (hieman reilu puoli desiä). Kuumenna juuri ja juuri kiehumispisteeseen asti. Siirrä kattila heti pois levyltä ja lisää suklaarouhe. Sekoita, kunnes suklaarouhe on sulanut ja seos on tasaista. Varmista, että täyte ei ole niin kuumaa, että se voisi sulattaa suklaakuoret. Laita suklaaseos pursotinpussiin (tai ihan tavalliseen pakastuspussiin) ja pursota muottiin suklaakuorien sisälle. Jätä ylereunaan muutama milli tilaa pohjaa varten. Siirrä muotti jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi tai jätä huoneenlämpöön yön yli, jotta täyte jähmettyy.

Kun täyte on jähmettynyt, temperoi loput kuorrutteeseen tulevasta suklaasta. Kaada suklaa muotin päälle ja levitä niin, että jokainen kolo täyttyy piripintaan. Vedä taas veitsellä tai lastalla ylimääräiset suklaat pois, jolloin konvehtien pohjista tulee tasaisia. Siirrä jääkaappiin ainakin 10 minuutiksi. Irrota konvehdit varovasti muotista.

B) Täytekonvehtien tekeminen ilman muottia:Valmista ensin täyte. Pilko täytteeseen tuleva suklaa rouheeksi. Mittaa kattilaan kermalikööri ja kuohukerma (hieman vajaa puoli desiä). Kuumenna juuri ja juuri kiehumispisteeseen asti. Siirrä kattila heti pois levyltä ja lisää suklaarouhe. Sekoita, kunnes suklaarouhe on sulanut ja seos on tasaista. Anna jähemttyä ainakin 4 tuntia. Voit nopeuttaa jähmettymistä laittamalla suklaan hetkeksi pakastimeen. Kun täyte on jähmettynyt, muotoile siitä käsin pieniä palloja. Anna niiden kuivahtaa vielä pari tuntia ennen kuorruttamista.Kuorruta seuraavaksi konvehdit. Temperoi kuorrutteeseen tuleva suklaa. Nosta lusikalla pieniä suklaakasoja leivinpaperille konvehtien pohjiksi - älä tee ihan vieri viereen, vaan jätä tilaa. Dippaa suklaapalloja kuorrutteeseen ja ravistele ylimääräiset suklaat pois. Voit tehdä tämän käsin tai käyttää apuna esimerkiksi cocktailtikkua. Siirrä konvehdit leivinpaperille suklaapisaroiden päälle kovettumaan.
 
Voit vielä halutessasi koristella konvehdit temperoidulla valkosuklaalla, kun suklaakuori on kovettunut.

*     *     *Lopuksi paketoi kaikki onnistuneet konvehdit ja syö itse rumat. Muahhahah. Tarkista peilikuva, ennen kuin lähdet ihmisten ilmoille ja pyyhi suklaatahrat ainakin suupielistä... ;)

5 kommenttia:

 1. Jee jee! Löytyihän sitä joulusiivousta tärkeämpää tekemistä :)

  VastaaPoista
 2. Löysin tämä reseptin juuri ja ehdottomasti aion kokeilla! Se vain tuli mieleeni, että moneenko konvehtiin riittää tuo baileys-täyte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa, ovat taivaallisen hyviä! :) En kyllä muista yhtään kahden vuoden takaa, että montako näitä tuli, sori! Riippuu toki muottien koosta - varmaan jotain 20 kpl suunnilleen.

   Poista
 3. Miten nämä säilytetään? pöydällä vai jääkaapissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu siitä, onko suklaa temperoitu - ja onko temperointi onnistunut. Temperoidun suklaan kun pitäisi säilyä hyvin huoneenlämmössä, kun taas temperoimatonta suklaata suositellaan säilytettävän jääkaapissa. Minulle temperointi on edelleen melko kinkkistä puuhaa ja valitettavasti usein epäonnistun siinä, joten olen yleensä säilytellyt itse tehdyt konvehdit jääkaapissa. Toisaalta sitten taas jos temperointi onnistuu ja laittaa suklaan jääkaappiin, se voi tietääkseni muuttua harmahtavaksi.. Menee vähän hifistelyksi. :D Varminta on, kun ei säilytä muualla kuin mahassa. :D

   Poista