22.12.2013

Lempparijuoma: itse tehty chai latteMinä suorastaan rakastan chai lattea. Se on mausteista ja lempeän makeaa, ja se sopii erityisesti kylmiin talvipäiviin, jolloin keho vaatii lämpöä. Kahviloiden tarjonta on hyvin vaihtelevaista, ja kunnollista chai lattea saa hakea. Oman kokemukseni mukaan kahviloista saatavat makusiirapeista valmistetut chait maistuvat lähinnä äklömakealle sokeriliemelle, ja chaille ominaisesta mausteisuudesta ei ole usein tietoakaan. Juomaa ei kannata tuomita huonojen kahvilakokemusten perusteella, sillä itse tehty chai latte on vastustamattoman hyvää.

Yleensä chai lattea tehdessäni en mittaa aineita tarkasti, vaan heittelen niitä fiilispohjalta kattilaan ihan miten sattuu. Tällä kertaa kuitenkin kirjoitin mausteiden määrät ylös reseptiä varten, ja se kyllä kannatti, koska chaista tuli täydellistä. Aion varmasti käyttää tätä reseptiä jatkossakin.

Chai latte
0,5 l vettä
5 kokonaista ruskeaa kardemummaa
5 kokonaista vihreää kardemummaa
puolikas vaniljatanko
3 tl raastettua inkivääriä
8 kokonaista mustapippuria
1 tähtianis
10 kokonaista neilikkaa
2 kanelitankoa
pari ripausta jauhettua kanelia
pari ripausta jauhettua kardemummaa
0,5 l täysmaitoa
2-2,5 rkl ruokosokeria
2 pussia maustamatonta mustaa teetä (esim. Clipperin luomu assam -teetä)

Laita kattilaan puoli litraa vettä. Murskaa kardemummat, jotta palkojen sisällä olevat pyöreät siemenet tulevat näkyviin. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin auki ja vedä veitsellä siemenet irti. Kuori pieni pala inkivääriä ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Heitä kardemumman siemenet ja niiden kodat, vaniljatanko ja sen siemenet, raastettu inkivääri ja muut mausteet kattilaan. Keitä ainakin 5 minuuttia. Lisää täysmaito ja ruokosokeri, kuumenna kiehuvaksi. Laita levy pois päältä ja lisää teepussit, hauduta 3-5 minuuttia. Siivilöi teepussit ja mausteet pois ja tarjoa heti. (Muista, että voit käyttää kanelitangot uudelleen, joten huuhtele ne ja jätä kuivumaan seuraavaa käyttökertaa varten. Kanelitangoista pitäisi riittää ytyä ainakin muutamaksi kerraksi.)

Tein pinnalle vielä maitovaahtoa kuumentamalla täysmaitoa ja sitten vaahdottamalla sen kaverilta adoptoidulla maidonvaahdottimella. Vaahdon tekeminen pitäisi onnistua ihan vispilänkin avulla, ja tietysti jos käytössäsi on jokin kahvikonelaitos maidonvaahdottimella, niin silläpä sitten onnistuu helpoiten. Pinnalle ripottelin vielä hieman kanelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti