18.12.2013

Ihanat marsipaaniruusut


Nämä upeat marsipaaniruusut syntyivät ex tempore -kokeiluna, kun juhlakakun päälle piti nopeasti keksiä jonkinlainen koriste. En ollut koskaan aiemmin muotoillut marsipaanista (tai sen puoleen mistään muustakaan massasta) yhtään mitään, joten en voinut uskoa todeksi, kun lopputulos oli ensimmäisellä yrityksellä näin onnistunut. Minulla oli jostain vuosien takaa luetusta ohjeesta jäänyt hatara mielikuva siitä, miten tällaisia ruusuja tehdään. Alla kerron minun tapani ruusujen valmistamiseen.

Kauli marsipaani leivinpaperin päällä muutaman millin korkuiseksi levyksi. Käytä apunasi jonkinlaista muottia ja irrota marsipaanilevystä pieniä ympyröitä. Ympyröiden koko määrää pitkälti sen, minkä kokoisia ruusuista tulee, joten testaile vähän, mikä koko on sopiva. Minulla ei ollut tarpeeksi pieniä muotteja, mutta totesin jälleen, että hätä keinot keksii. Käytin tässä apuna isoa tyllaa (halkaisijaltaan 3 cm) ja pursotuspussiin tulevaa liitintä (halkaisijaltaan 4,5 cm). Muita hyviä muotinkorvikkeita voisivat olla esimerkiksi kapea lasi tai pullonkorkki. Voit toisaalta leikata ympyrät veitsellä, mutta luulen tämän olevan melko hankalaa.Seuraavassa vaiheessa litistä ympyröiden toinen reuna vielä ohuemmaksi. Voit käyttää tässä apuna jonkinlaista pyöreäpäistä työvälinettä (minä käytin huhmaretta) tai ohentaa reunat sormin. Tämä tehdään siksi, että ruusuista tulisi elävämmän näköisiä. Jos marsipaani tarttuu välineeseen ja alkaa repeytyä, voit käyttää hieman tomusokeria estämään tarttumista.

Aloita ruusu kiepauttamalla yksi ympyrä keskimmäisen kuvan osoittamalla tavalla. Ala kääriä lisää terälehtiä sen ympärille yksi kerrallaan. Alussa kannattaa pitää terälehdet melko supussa. Niiden yläreunoja voi hieman taittaa ulospäin oikeanpuoleisen kuvan osoittamalla tavalla.

Jatka terälehtien lisäämistä, kunnes ruusu on halutun kokoinen. Uloimpiin terälehtiin voi käyttää isompia ympyröitä, ja ne voi taittaa reilusti ulospäin. Tässä vaiheessa ruusulla on typerän näköinen kanta, joka kannattaa leikata terävällä veitsellä pois. Ja nyt: ruusu on valmis! Ei kun uutta väsäämään! Voit tehdä ylimääräisiäkin seuraavia kakkuja odottamaan. Ruusut kovettuvat huoneenlämmössä, joten ole varovainen niitä käsitellessäsi, etteivät terälehdet murru.Tässä vielä kuvat valmiista kakuista. Käytin koristelussa ruusujen lisäksi myös mintunlehtiä. En osaa vieläkään päättää, kumpi kakku näyttää paremmalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti