15.11.2013

Mehukas omenapiirakka


En voi sietää kuivia omenapiirakoita - siis sellaisia joissa on hurjasti pohjaa ja muutama omenasiivu päällä. Pyh, sanon minä niille, omenapiirakan kuuluu olla mehevä. Monissa resepteissä neuvotaan käyttämään vain muutama omena, kun taas minä neuvon yleensä käyttämään sen pari kiloa yhteen leipomukseen. Vaikka tässä piirakassa käytetään vain 3-4 omenaa, se on supermehukas ja raikas omenaraasteen ja rahkatäytteen ansiosta.







































Rahka-omenapiirakka 
pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia

täyte:
2 dl rahkaa
(0-2 dl kuohukermaa)
0,5 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
2 munaa

päälle:
3-4 omenaa raastettuna
sokeria
kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan. Sekoita täytteen ainekset: raikkaampaan versioon käytä ainoastaan rahkaa, tuhdimpaan lisää myös kuohukermaa. Kaada täyte vuokaan. Raasta omenat karkeaksi ja levitä raastetta reilu kerros täytteen päälle. Sirottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Reunat voivat alkaa saada vähän liian paljon väriä, joten laita tarvittaessa foliopala piirakan päälle estämään palamista. (Minä tein näin, kun piirakka oli ollut noin 25 minuuttia uunissa.)  Anna jäähtyä.