26.11.2013

Maukas ateria ruoantähteistä

Jos meillä jää jotain ruokaa yli, sitä yleensä lämmitetään seuraavina päivinä mikrossa. Joskus on kuitenkin tylsää syödä samaa ruokaa monta päivää putkeen. Jos kattilaan jää ylimääräistä riisiä, sitä ei missään nimessä kannata heittää pois, vaan jämistä voi tehdä kiinalaista paistettua riisiä. Riisin tulee olla yön yli jääkaapissa levännyttä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlaista. Paistettu riisi on kyllä sen verran hyvää, että joskus tulee keitettyä riisiä edellisenä päivänä ihan pelkästään sitä varten. Ruoka on mainio, koska sitä voi varioida loputtomiin ja heittää sekaan kaikkea, mitä kaapista sillä hetkellä sattuu löytymään. Paistettu riisi sopii pääruoaksi tai lisukkeeksi, ja sen voi valmistaa kasvisversioksi tai heittää sekaan jonkinlaisen mausteisen kana- tai liharuoan jämiä. (Tällä kertaa olin heittänyt riisin keitinveteen kurkumaa - pelkässä vedessä keitettynä ruoka ei näytä keltaiselta...)

Ensi kerroilla voisin lisätä ruokaan esimerkiksi:
- cashew-pähkinöitä
- paprikaa
- kaalia
- salamia
- katkarapuja
- korianteria

Maustekastikkeita voi heitellä sekaan makunsa mukaan. Reseptissä mainittu Golden Mountain -kastike on soijakastikkeen tapaan valmistettu käyneistä soijapavuista ja suolasta, mutta maistuu kuitenkin melko erilaiselta kuin soijakastike. Paistettuun riisiin voi käyttää sen tilalla esimerkiksi hoisin-kastiketta tai osterikastiketta.

Paistettu riisi
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1-2 porkkanaa
1-2 dl (pakaste)herneitä
mausteisen kanaruoan tähteitä
eilistä keitettyä riisiä
2 tl seesamiöljyä
1 tl rypsiöljyä
1 tl kalakastiketta
2 tl srirachaa
1 tl soijakastiketta
2 tl Golden Mountain -kastiketta
1-2 kanamunaa

Pilko sipuli pieneksi. Murskaa valkosipuli. Kuutioi porkkana pieneksi. Ota herneet pakastimesta. Pilko kana pieneksi. Jos riisi on klimppiintynyt, erottele se sormin. Kuumenna wokpannu tai iso paistinpannu ja lisää öljyt. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää seuraavaksi porkkanakuutiot ja herneet. Lisää kanapalat ja riisi. Mausta haluamillasi kastikkeilla. Riko munat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Kaada munat riisin joukkoon ja sekoita, kunnes ovat kypsyneet. Valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti