25.10.2016

Syksyinen myskikurpitsa-porkkanakeitto

Mulle jäi kouluajoilta pieni kammo kurpitsoihin. Meillä oli niitä keltaisia kökkäreitä joka hemmetin salaatin joukossa enkä pitänyt niiden mausta laisinkaan. Olen vältellyt kurpitsojen käyttöä, mutta pikkuhiljaa aloin lämpiämään ajatukselle, että pitäisiköhän noille mollukoille antaa uusi tilaisuus. Ei kai amerikkalaiset voi pumpkin pie -innostuksellaan olla ihan hakoteillä. Lokakuussa hevi-osastot pursuavat erilaisia kurpitsoja ja viime ostosreissulla mullakin tarttui mukaan symppiksen näköinen myskikurpitsa. Vasta kotona mietin, mitä siitä tekisin. Inspiraatiota ei tarvinnut onneksi hakea kauaa, sillä Maku-lehden mukana tulleessa seinäkalenterissa komeili tämän kuun kohdalla myskikurpitsakeiton ohje. Päätin kehitellä siitä oman versioni. Halusin minimoida ruokahävikin ja hyödyntää ruoassani myös kurpitsan siemenet. Niistä tulikin uunissa paahdettuna mukavan rapsakoita lisukkeita keiton päälle. Keitosta tuli tosi herkullista ja kurpitsakammoni selättyi kertaheitolla. Joskos sitä seuraavaksi kokeilisi vaikka sitä perinteistä kurpitsapiirasta!

Myskikurpitsa-porkkanakeitto
1 myskikurpitsa
3 porkkanaa
2 sipulia
1 rkl inkiväärimurskaa
30 g voita
7 dl vettä
2,25 rkl kasvisfondia
mustapippuria
+ kuohukermaa

Halkaise kurpitsa ja ota halutessasi siemenet talteen lisuketta varten. Leikkaa kuoret pois ja leikkaa kurpitsa paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat suurin piirtein samankokoisiksi paloiksi kuin kurpitsat. Kuutioi sipuli. Kuori ja raasta pala inkivääriä. Sulata voi isossa kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kurpitsa- ja porkkanapalat sekä inkiväärimurska ja paista muutama minuutti. Lisää vesi ja kasvisfondi. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hyvin pehmeitä. Soseuta. Mausta pippurilla (ja lisää tarvittaessa myös suolaa). Annostele keitto kulhoihin, lisää päälle loraus kuohukermaa ja kourallinen kurpitsansiemeniä.

*     *     *

Maustetut kurpitsansiemenet
1 myskikurpitsan siemenet
paprikajauhetta
juustokuminaa
chilijauhetta
loraus rypsiöljyä

Puhdista siemenet huolellisesti ja kuivaa ne. Sekoita pienessä kulhossa siementen joukkoon pieni ripaus haluamiasi mausteita (esim. paprikajauhetta, juustokuminaa ja chilijauhetta) sekä loraus rypsiöljyä. Pyörittele sekaisin. Levitä uunipellille ja paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Ihana kun sinulta on tullut näin paljon uusia reseptejä lyhyen ajan sisällä! Meinaatko tänä vuonna tehdä joulun aikaan joululahjaksi sopivia herkkuja? Olisi ihanaa! :) Sitten tuli mieleeni, että mitä kameraa mahdat käyttää? Kuvat ovat niin selkeitä aina. Itsellä tiedossa kameran hankita ja olen nyt pohtinut vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kommentistasi! Yritän tehdä edes joitain jouluherkku-reseptejä blogiin, mutta olen lähdössä joulukuun puolessavälissä kuukaudeksi reppureissaamaan Aasiaan ja matkan suunnittelu lohkaisee tällä hetkellä aika ison siivun vapaa-ajasta, joten keittiössä hääräily jää rajalliseksi. :)

      Onpa kiva kuulla, että jonkun muun silmin blogin kuvat näyttää hyviltä! <3 Itse varmaan katselen niitä vähän turhan kriittisesti ja tuskastelen suhruisuutta. Meillä on julkisivuremontti meneillään ja luonnonvaloa ei ole tullut sisälle lähes puoleen vuoteen, joten kuvaus on aina hieman haasteellista... :D Kuvasin pitkään Canon 550D:llä ja hiljattain hommasin Canonin 70D:n (hirveästi eroa kuvanlaadussa en ole huomannut, mutta 70D on omasta mielestä näppärämpi ja monipuolisempi toiminnoiltaan). Molempiin olen ollut tyytyväinen. Objektiiveja löytyykin sitten moneen lähtöön.

      Poista