9.10.2016

Omenagalette suolakinuskikastikkeella

Tänään taisi olla neljäs kerta tänä syksynä kun teen omenagalettea, joten on korkea aika raportoida kyseisestä herkusta tänne bloginkin puolelle. Pohjan tein vanhalla tutulla luottoreseptilläni. Se on rapeaa, vaniljaista ja sopii täydellisesti mehevän omenatäytteen kanssa. Ja koska more is more, niin keittelin galeten seuraksi maailman parasta kanelilla ja kardemummalla maustettua suolakinuskikastiketta. Ou jee. Ruoka on hyvää. :D
 
Omenagalette suolakinuskikastikkeella
pohja:
1 kuppi (~ 2,35 dl) vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
ripaus suolaa
50 g voita
4 rkl kylmää vettä

täyte:
3-4 keskikokoista kirpeää omenaa (esim. Granny Smith)
3 rkl mantelijauhoa
ruokosokeria
kanelia

kinuskikastike:
2,5 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
suolaa
kanelia
kardemummaa
nokare voita

Tee pohjataikina. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, sokeri ja suola keskenään. Lisää kylmä voi pieninä nokareina ja nypi tasaiseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä mahdollisimman ohueksi pyöreäksi levyksi. Kuori ja leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Levitä taikinapohjan päälle ohut kerros mantelijauhoa ja levitä sitten omenasiivut, jätä reunoihin 3-5 cm tyhjää tilaa. Ripottele pinnalle ruokosokeria ja kanelia. Kääntele reunat tiukasti sisäänpäin. Paista 200 asteessa 40-45 minuuttia. Mikäli näyttää siltä, että omenat alkavat tummua liikaa, laita päälle esim. leivinpaperi suojaamaan omenoita palamiselta.

Galeten ollessa uunissa tee kinuski. Sekoita kerma ja sokerit keskenään kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 3-4 minuuttia. Mausta suolalla, kanelilla ja kardemummalla ja sekoita lopuksi joukkoon nokare voita. Kaada kinuski pieneen kannuun jäähtymään. Tarjoile galeten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti