26.8.2014

Sydänsämpylät ja maustevoi

Haluan opetella tekemään erilaisia leipiä, sillä vastapaistetun leivän tuoksu on aika huumaavan kotoisa. Niin ja onhan se rapeakuorisen leivän leikkaamisesta tuleva äänikin aika vastustamaton. Itse en kuitenkaan juuri koskaan syö leipää, mutta tuo talouden toinen osapuoli on aikamoinen leipähirmu. Koska leipomisinnostuksen iskiessä makeat herkut houkuttelevat minua niin paljon useammin kuin leivät, minulle ei vielä ole kertynyt kovin paljon kokemusta leipätaikinoiden teosta. Tästä johtuen turvaudun yleensä valmiisiin resepteihin ja noudatan niitä tapojeni vastaisesti aika orjallisesti.

Etsin eilen kivan kuuloista ohjetta ja iskin silmäni näihin Kaakao kermavaahdolla -blogin sämpylöihin. Haloo, ne olivat sydämen muotoisia, totta kai ne vetosivat tälläiseen söpöilijään! On se jännä, mutta niin vain oli tällä kertaa leivänkin leipominen superkivaa, kun muodot olivat kohdillaan. Ja lopputulos oli varsin maistuva! Ehkä minustakin kehkeytyy jossain vaiheessa leipä-leipuri, jos uunista putkahtaa näin herkullisia juttuja ulos. Tarjosin sämpylät yksinkertaisen yrteillä ja valkosipulilla maustetun voin kanssa, oli hyvää!



Sydänsämpylät
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
0,5 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
5 rkl rypsiöljyä

Laita vesi, hunaja ja kaurahiutaleet kulhoon. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, grahamjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää sitten suola ja rypsiöljy, vaivaa vielä sen verran, että saat öljyn sekoittumaan taikinaan. Levitä vehnäjauhoja silikonisen leivontalustan tai pöydän päälle, kippaa taikina siihen ja ripottele pinnalle vielä hieman lisää jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 1 tunti.

Kun taikina on kohonnut, kauli se noin 1,5 sentin paksuiseksi levyksi. Älä niinkään paina kaulinta, vaan anna sen rullata taikinaa omalla painollaan. Leikkaa sämpylätaikina veitsen, taikinapyörän tai riittävän suuren muotin avulla sydämiksi. Voit leikata leivinpaperista sydämen ja käyttää sitä mallina. Pyörittele rämmeleiksi jäänyt taikina kevyesti palloksi ja kauli taas varovasti levyksi ja leikkaa sämpylät. (Itse sain tästä määrästä yhteensä 9 sämpylää.) Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja taputtele reunat siisteiksi. Sirota päälle hieman vehnäjauhoja ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Paista 225 asteessa 15-18 minuuttia. Samalla kun laitat sämpylät uuniin, voit kaataa uunin pohjalle puoli desiä vettä. Höyrystyvä vesi auttaa tekemään sämpylöiden kuorista rapeampia.



Yrtti-valkosipulivoi
100 g voita
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl sitruunamehua
1 maustemitallinen kuivattua persiljaa
1 maustemitallinen kuivattua timjamia
muutama tuore basilikan lehti

Pehmennä voi huoneenlämmössä (tai jos olet kiireessä niin mikrossa). Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää voin joukkoon. Purista joukkoon pieni loraus sitruunamehua. Lisää haluamiasi kuivattuja tai tuoreita pieneksi silputtuja yrttejä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia ennen käyttöä.

2 kommenttia:

  1. Eksyin blogiisi viime viikolla kun etsin terveellistä porkkanakakkureseptiä. Ja voi mitä ihania ohjeita täältä löytyikään ja lisäksi vielä kauniita kuvia! :-) Porkkanakakkuresepti tuli testattua; olipa muuten hyvää terveelliseksi herkuksi! Tänään vuorossa kanakeitto viherpippurikoskenlaskijalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihanaa kuulla, että joku oikeasti kokeilee reseptejäni. :) Tuo kanakeitto on yksi omista suosikeistani, toivottavasti säkin tykkäät!

      Poista