30.7.2014

Som tam eli thaimaalainen papaijasalaatti

Olen ollut kahdesti Thaimaassa ja käynyt lukemattomia kertoja thaikku-ravintoloissa syömässä. Siitä huolimatta en ollut koskaan tilannut kuuluisaa papaijasalaattia. Se vaan ei koskaan hypännyt ruokalistalla silmiini mitenkään erityisen kiinnostavana ruokana. Mielestäni olisi ollut sulaa hulluutta valita salaatti, kun vaihtoehtoisesti voisi tilata jotain herkullista currya. 

No, oltiin sitten perheen kanssa Turussa Tamarin-ravintolassa (sieltä saa törkeän hyvää ruokaa, suosittelen!) ja maistoin äipältä papaijasalaattia. Ja VOI HYVÄÄ PÄIVÄÄ, sehän oli aivan mielettömän hyvää! Olisi pitänyt tietää, että thaimaalaisten makua ruoka-asioissa ei kannata epäillä. Papaijasalaatti ehkä kuulostaa ja näyttää vaatimattomalta annokselta, mutta kyseessä ei tosiaan ole mikään tylsä mauton perussalaatti. Sanon vielä: tämä on mielettömän hyvää.

Olen himoinnut papaijasalaattia siitä asti ja halusin ehdottomasti kokeilla sen tekemistä kotona. Löysin Kulinaarista reseptin, joka osoittautui aivan täydelliseksi (joskin muokkasin alkuperäistä reseptiä hieman). Salaatista löytyi juuri samat aidot maut, johon rakastuin Tamarinissa. Bongasin jälkikäteen Mikin nuolemasta lautasilta salaatinkastikkeen jämiä, joten sanoisin, että hyvää oli! Pääraaka-aine eli vihreä keittopapaija löytyi aasialaisesta ruokakaupasta. (Se tosin meinasi jäädä kauppaan, koska siitä sai pulittaa kympin, huh!) Kotiin päästyämme hyökkäsin heti papaijan kimppuun ja koin lievän pettymyksen - eihän se papaija maistunut oikeastaan miltään. Mutta siiten kun loputtomalta tuntuneen pilkkomisen jälkeen papaija sai kaverikseen tuon jumalaisen kastikkeen, niin johan alkoi maistua! Väittäisinkin, että tämän annoksen juju on täysin tuo kastike, ja papaijan voisi hyvin korvata esimerkiksi porkkanalla ja kurkulla.

Annoksesta riittää pääruoaksi kahdelle tai alkupalaksi neljälle-viidelle.

Papaijasalaatti (som tam)
1 vihreä keittopapaija (~ 500 g)
2 tomaattia
muutaman kevätsipulin varsi
1,5 dl tuoretta korianteria
0,5 dl tuoretta (thai)basilikaa
1 dl cashew-pähkinöitä

kastike:
4 valkosipulinkynttä
2-3 rawit-chiliä
3 rkl kalakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 rkl sokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 limen mehu
1 tl katkaraputahnaa

Kuori papaija ja poista siemenet. Leikkaa ohuiksi tikuiksi (tai raasta karkealla terällä). Laita isoon kulhoon ja murjo esimerkiksi survimen avulla tai puristele käsin niin, että papaijan rakenne hieman pehmenee ja muhjaantuu. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja leikkaa kevätsipulien varsista ohuita tikkuja. Hienonna korianteri ja (thai)basilika. Paahda cashew-pähkinöitä kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne alkavat tuoksua ja saamaan hieman väriä. (HUOM. Älä jätä tätä cashew-pähkinöiden paahtamista välistä, vaikka kuinka tekisi mieli oikaista. Paahtaminen nostaa maun aivan uusiin ulottuvuuksiin!) Lisää ainekset papaijaraasteen joukkoon.

Murskaa valkosipulinkynnet ja leikkaa chilit ohuiksi renkaiksi (siemeniä ei tarvitse poistaa). Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita hyvin. Annostele lautasille ja kauho vielä astian pohjalle jäänyttä kastiketta salaatin päälle. Nauti!

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Kiitos mukavasta blogista. Mistä olet löytänyt vihreää papaijaa? Jos osaat kertoa Turusta jonkun tietyn paikan niin kerro ihmeessä :) mulla ei ole tullut vastaan :( Itse olin viime talvena 4 viikko Thaimaassa ja ihastuin täysin papaijasalaattiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreää papaijaa olen ostanut Tampereelta yhdestä aasialaisesta kaupasta. En osaa sanoa, mistä Turusta tätä voisi löytää, mutta kannattaa kierrellä niissä aasialaisissa pikkukaupoissa! Olen kyllä tehnyt tätä monesti niin, että olen korvannut papaijan porkkanaraasteella ja kurkulla ja erittäin hyvin toimii! :)

      Poista