5.6.2014

Vaivaton kesäherkku: nektariinigalette

Galetet ovat superhelppoja piiraita, joiden tekemiseen et tarvitse minkäänlaista vuokaa. Taikina vain kaulitaan levyksi, täytteet kasataan keskelle keoksi ja reunat taitellaan täytteiden päälle. Niin helppoa se on! Galettejen kuuluu olla vähän sellaisia rosoisia, joten näiden kohdalla ei hirveästi tarvitse nipottaa ulkonäöstä. Galette on myös todella helposti varioitavissa: täytteeksi voi laittaa oikeastaan mitä tahansaa hedelmää tai vaihtoehtoisesti voi pyöräyttää suolaisen version esimerkiksi karamellisoidusta sipulista... tai pinaatista ja fetasta... tai sienistä ja pekonista... (Näyttää siltä, että meikän keittiössä valmistuu lähiaikoina aika monta galettea, heh.) Tällä kertaa päädyin kuitenkin makean galeten puolelle ja tein täytteen ihanista nektariineista. Lisäilin täytteeseen myös mantelijauhoa ja taikinaan vaniljasokeria, ja niiden ansiosta galette nousi kyllä ihan uudelle tasolle, nam! Täytyy vielä sanoa, että tuosta vaniljasokerin lisäämisestä on sekin hyöty, että kädet tuoksuvat pitkään aika huumaavilta.



Nektariinigalette
taikina:
1 kuppi (~ 2,35 dl) vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
ripaus suolaa
50 g voita
4 rkl kylmää vettä

täyte:
2 rkl mantelijauhoa
4-5 kypsää nektariinia
1 tl sokeria
1 rkl voita
(+ mintunlehtiä)

Sekoita jauhot, vaniljasokeri, sokeri ja suola. Kuutioi voi ja nypi taikinan joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Kauli taikina pyöreäksi, mahdollisimman ohueksi levyksi. Nosta leivinpaperin päälle. Levitä keskelle mantelijauho ohueksi kerrokseksi. Leikkaa nektariineista ohuita siivuja ja asettele taikinan päälle - jätä reunoihin noin 5 cm tilaa. Ripottele päälle sokeri. Sulata voi ja kaada nektariinien päälle. Taittele reunat täytteiden päälle. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

4 kommenttia:

  1. Mukavan rustiikkisen näköistä:)

    VastaaPoista
  2. Voisiko tämän toteuttaa gluteenittomana vain vaihtamalla jayhot gluteenittomiin? :) Tai esim manteli- tai kaurajauhoihin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo paljoa kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, mutta luulisin, että tää onnistuisi hyvin millä tahansa mainitsemallasi vaihtoehdolla. :)

      Poista