5.4.2014

Turkinpippurimarengit

Jee, vihdoinkin onnistuin! Arkkivihollinen selätetty! Olen kokeillut tehdä turkinpippurimarenkeja kolme tai neljä kertaa, ja vaikka ne ovat aina maistuneet hyvältä, on ulkonäkö ollut todella epäonnistunut. Massasta on tullut kaikilla edellisillä kerroilla liian löysää, jolloin sitä ei ole voinut pursottaa ja marengeista on tullut surullisia lättäniä. Olen myös onnistunut polttamaan yhden satsin ja muutenkin nämä ovat olleet jotenkin todella viheliäisiä (keittiö on aina ollut näiden jäljiltä ihan sekaisin). Nyt kuitenkin päätin vielä kerran kokeilla ja kyllä kannatti. Olisihan näissä vieläkin parantamisen varaa, kun kerran halkesivat pinnasta... mutta en välitä, koska aiempiin yrityksiin verrattuna näistä tuli ihan loistavia. Ja se maku.... NAM!

Jos joku muukin on epäonnistunut marenkien teossa, niin nyt korvat hörölle! Tässäpä pari vinkkiä, jotka tekivät ainakin minulla ratkaisevan parannuksen marenkeihin: 
  • Se ei riitä, että vatkaa valkuaisia niin kauan, että ne pysyvät ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Valkuaismassan tulee oikeasti olla niin tönkköä, että vatkaaminen on vaikeaa. Vatkaa valkuaisia 10 minuuttia, vaikka tuntuisi jo aiemmin, että "eikös tämä ole jo valmista". Ei ole, vatkaa lisää!
  • Monissa resepteissä lukee, että marenkeja paistetaan 120 asteessa. Itse onnistuin näillä asteilla vain polttamaan tai ainakin tummentamaan marenkini. Joten paista mieluummin matalamassa lämpötilassa (~ 90 asteessa) hieman kauemmin, niin marengit pysyvät kauniin vaaleina.
  • Lisää sokeri ja turkinpippurimurska varovasti ja vähitellen. Massa löystyy helposti, jos tässä alkaa hätiköimään.
  • Pursota marengit heti ja paista kaikki pellilliset kerralla. Jos massan jättää odottelemaan, se alkaa löystyä ja marengit saattavat epäonnistua.
Tästä määrästä tulee aika paljon marenkeja, noin 2-3 pellillistä. Vaikka minulla ei ole kiertoilmauunia, laitoin silti kaksi pellillistä marenkeja kerralla paistumaan ja oikein hyvin onnistui niinkin. Mutta nyt itse asiaan eli reseptiin:

Turkinpippurimarengit
3 valkuaista
3 dl Siro-sokeria
1 dl Tyrkisk Peber Crushia

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeria vähitellen pienissä erissä. Vatkaa 10 minuuttia, kunnes valkuaismassa on todella tönkköä ja kiiltävää. Lisää turkinpippurimurska ja sekoita varovasti käännellen joukkoon - älä enää vatkaa tässä vaiheessa. Laita marenkimassa pursotuspussiin ja pursota pellille haluamasi kokoisia marenkeja. (Jos käytät tähtityllaa, valitsethan tarpeeksi suuriaukkoisen tyllan, jotta turkinpippurimurska mahtuu siitä läpi.) Paista 90 asteessa 70-90 minuuttia marenkien koosta riippuen (tai vähemmän aikaa, jos haluat, että marengit jäävät sisältä vaahtokarkkimaisiksi). Marengit ovat valmiita, kun niiden pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat helposti leivinpaperista. Laita uuni pois päältä, jätä luukku hieman raolleen ja anna marenkien jäähtyä uunissa esimerkiksi yön yli. Säilytä sen jälkeen ilmatiiviissä rasiassa.

2 kommenttia: