21.3.2015

Karamellisoitu sipulipiirakka

Jes, pääsin vihdoinkin toteuttamaan tämän kauan mielessäni pyörineen reseptin! Tätä olikin odotettu niin pitkään ja hartaasti, että kun huumaavantuoksuinen piirakka viimein tuli iltamyöhällä uunista, siitä hävisi puolet ennen kuin minulle tuli mieleen, että niin juu, kuvakin olisi ihan kiva blogia varten. Piirakan erinomaisuudesta kertonee se, että seuraavana aamuna Mikin ensimmäiset sanat olivat: "Olethan sä jo kuvannut sen piirakan [, että saahan syödä jo loputkin]?!" Piiras oli loistavaa lämpimänä, mutta varsin mainiota myös jäähtyneenä. Vihreän salaatin kanssa tästä saa kivan lounaan tai välipalan! Resepti vaatii ainoastaan hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen. Se on muuten jännä, miten näin kärsimättömästäkin ihmisestä kuoriutuu itse rauhallisuus, kun kyseessä on karamellisoidut sipulit... On ne vaan niin hyviä! :)

Karamellisoitu sipulipiirakka
pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita
ripaus suolaa
5-6 rkl vettä

täyte:
900 g sipuleita
50 g voita
2 tl tuoretta timjamia
2 rkl ranskankermaa (tai esim. maustamatonta jogurttia)
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää suola ja vesi, muotoile taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään 1 tunniksi.

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna iso pannu ja sulata voi. Lisää sipulit ja timjami, kuullota noin 10 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpöä, laita kansi päälle ja anna olla noin 10 minuuttia, voit sekoitella välillä. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes sipulit ovat todella pehmeitä ja alkavat saada hieman väriä. Sekoita sipulien joukkoon ranskankerma ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kauli levännyt taikina isoksi ympyräksi. Levitä sipuliseos taikinan päälle, jätä reunoihin reilusti tyhjää. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Paista 190 asteessa 40-45 minuuttia, kunnes sipulit ovat muuttuneet kullanruskeiksi ja taikinakin on saanut mukavasti väriä. Nauti.

4 kommenttia:

  1. Uu! Näyttää hyvältä! Pitääpä kokeilla :)

    -Hanna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, että vastaus hieman viipyi... Kiitos vaan ja kannattaa kyllä kokeilla, on tosi maukasta! :)

      Poista
  2. Toivottavasti kommenttini tavoittaa sinut, vaikka teksti on jo vuoden takaa. Puuttuuko ohjeesta sokeri/fariinisokeri, vai mikä ohjeessa tekee sipuleista karamellisoituja? Tekisi mieleni kokeilla, mutta tämä sokeriasia mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje on ihan oikein noin. :) Tässä ja monessa muussa karamellisoitujen sipulien ohjeessa "karamellisoinnilla" ei välttämättä viitata sokeriin, vaan siihen ihanaan väriin ja makeuteen, joka saadaan paistamalla sipuleita pitkään. Toki sokeria voi halutessaan lisätä (esim. 1 rkl voisi olla sopiva määrä?), mikäli haluaa korostaa sipuleiden luontaista makeutta.

      Poista