3.1.2014

Sokeriton omenasose

Minun tekee jatkuvasti mieli omenasosetta. Se johtuu ehkä siitä, että lunta ei näy mailla halmeilla ja fiilis on talvisen sijaan syksyinen. Tai siitä, että tämä nyt vaan on niin pirun hyvää. Syön omenasosetta eniten maustamattoman jogurtin kanssa. Se sopii myös kastikkeeksi letuille tai muille leivonnaisille. Lapsena tuli syötyä omenasosetta rapean paahtoleivän päällä. Kokeilin tätä yhdistelmää äskettäin ja se toimi yllättävän hyvin. Mielestäni omenasose ei kaipaa lainkaan sokeria, mutta sitä voi lisätä makunsa mukaan, jos kaipaa makeampaa omppuherkkua. Yleensä teen tätä sen verran pienen annoksen, että sitä on turha pakastaa. Pakastaessa sose kannattaa pakata valmiiksi sopivan kokoisiksi annoksiksi.

Omenasose
1 kg omenoita
1 kanelitanko
1,5 dl vettä

Kuori omenat (ei tarvitse kuoria, jos käytät suomalaisia omppuja), poista siemenkodat ja pilko omenat pieneksi. Laita vesi ja kanelitanko porisemaan kattilaan ja lisää kohta omenat. Keitä omenoita niin kauan, että ne pehmenevät, mutta eivät vielä ole ihan muusina. Sekoittele keittämisen aikana. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos keitos uhkaa palaa pohjaan. Poista kanelitanko. Soseuta sauvasekoittimella tai jäähdytä ja soseuta tehosekoittimella. (Hienompaa sosetta varten keitä omenat ihan pehmeiksi ja painele sose siivilän läpi.) Lisää halutessasi sokeria - mielestäni tämä ei lisää makeutta kaipaa.

2 kommenttia:

  1. kiitos vinkistä! kattilallinen omenasosetta porisee nyt liedellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, pitääpä itsekin taas tehdä tätä! :)

      Poista