8.1.2014

Herkullinen kasviskeitto paahdetuista paprikoista ja linsseistä

Tämä on parasta kasviskeittoa, jota olen syönyt. Paahdetut paprikat tuovat keittoon ihanan makeuden ja taittavat hyvin chilin tulisuutta. Linssien ansiosta keitto on melko täyttävää ja se pitää hyvin nälkää. Haluaisin opetella tekemään enemmänkin näin maukkaita kasvisruokia.

Reseptissä käytetään valmiiksi kypsennettyjä linssejä. Jos käytät raakoja linssejä, sopiva määrä on n. 1,5-2 dl. Huuhtele linssit ja lisää keittoon samaan aikaan porkkanoiden ja perunoiden kanssa. Punaiset linssit kypsyvät 15-20 minuutissa.

Paahdettu paprika-linssikeitto
2 isoa paprikaa
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
1 iso peruna
rypsiöljyä
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
250 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (285 g/170 g) kypsiä punaisia linssejä
suolaa
sokeria
pippuria
paprikajauhetta
chilijauhetta
garam masalaa

Paahda ensin paprikat. Leikkaa paprikat pystysuunnassa puoliksi, poista kannat ja siemenet. Laita paprikat uunipellille nahkapuoli ylöspäin. Paahda grillivastuksella 250 asteessa ylimmällä tasolla, kunnes paprikat ovat mustuneet (noin 12-15 minuuttia). Laita paprikat kannelliseen rasiaan tai muovipussiin tai kääräise folioon ja anna jäähtyä hieman. Pakkauksen sisään jäävän kosteuden ansiosta kuoret irtoavat helpommin. Kuori paprikat sormin, kun ne ovat jäähtyneet sen verran, etteivät enää polta.
 
Kuutioi sipulit ja hienonna valkosipulit. Kuori porkkanat ja peruna ja pilko ne pieniksi. Kuullota sipulit kattilassa tilkassa öljyä. Lisää valkosipulit, porkkanat, perunat, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä niin kauan, että porkkanat ja perunat ovat kypsiä. Lisää tomaattimurska ja -pyree. Valuta linssit ja lisää keittoon. Lisää paahdetut paprikat. Mausta. Voit tarjota keiton tällaisenakin, mutta mielestäni se on parempaa soseutettuna. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Huomaa, että tehosekoittimella ei kannata soseuttaa kuumia ruokia - kannuun syntyy painetta ja joudut todennäköisesti siivoamaan räjähtäneen keitoksen jälkiä ympäri huushollia. Jos käytät tehosekoitinta, anna keiton ensin jäähtyä, soseuta se ja kuumenna uudestaan ennen tarjoilua. Tarjoa esimerkiksi kurpitsansiementen tai krutonkien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti