20.5.2014

Intialaista voikanaa (mutkat suoriksi -versio)

Tomaattinen ja lempeän tulinen butter chicken on intilaisten ravintoloiden klassikkoannos. Minä tekaisin tällä kertaa voikanasta nopean ja helpon kotiversion, jossa riitti kuitenkin rutkasti makua! Kanaa kannattaa marinoida jääkaapissa yön yli, mutta lopputulos on todistetusti hyvää, vaikka tämän vaiheen joskus unohtaakin. Tämä resepti on yksinkertaistettu versio Hiidenuhman keittiössä -blogin voikanasta.

Voikanaa
400 g broileria
2,5 dl turkkilaista jogurttia
4 valkosipulinkynttä
2 tl inkiväärimurskaa
1 rkl garam masalaa
1,5 tl chilijauhetta
1 tl kuivattua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
0,5 tl kardemummaa
1 tl suolaa
0,5-1 limen mehu

1 sipuli
50 g voita
250 g paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyreetä
3 rkl mantelijauhetta
0,5 dl kermaa

+ naan-leipää

Suikaloi broileri ja laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti. Murskaa valkosipulinkynnet ja kuori ja raasta pieni pala inkivääriä, lisää kulhoon. Sekoita joukkoon myös garam masala, chilijauhe, kuivattu korianteri, juustokumina, kurkuma, kardemumma, suola ja limen/sitruunan mehu. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli (tai mielellään ainakin pari tuntia).

Seuraavana päivänä ota marinoitumassa ollut kana ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa sipuli lohkoiksi. Kuumenna pannu ja lisää voi ja sipulit, paista keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää sitten kana marinadeineen ja paista muutama minuutti. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mantelijauhe, hauduta kannen alla, kunnes kana on kypsää. Lisää lopuksi kerma. Tarjoa naan-leivän tai riisin kanssa.

15.5.2014

Itse tehdyt maissitortillat

Tiesitkö, että tortillaruoissa ei tarvitse käyttää niitä jokseenkin mauttomia kaupan vehnälättyjä vaan voit helposti tehdä itse kotona gluteenittomia maissitortilloja? Kotitekoiset maissitortillat maistuvat noin suunnilleen tsiljoona kertaa paremmilta kuin vehnäiset eineskaverinsa, ja kun niitä kerran maistaa, ei muovikääreisiin läpysköihin ole paluuta. Maissitortillat kun eivät ole vain kääreitä, johon kaikki herkulliset täytteet kiedotaan, vaan tärkeä ja nautinnollinen osa ateriaa. Maissitortillojen tekemiseen tarvitset vain masa harina -maissijauhoa (ei siis maissitärkkelystä!), suolaa ja vettä. Masa harinaa ei ihan joka kaupasta saa, mutta ainakin Stockalta löytyy. Tortillataikinan työstäminen oli muuten tosi kivaa! Se oli rakenteeltaan muovailuvahamaista ja taikinalla leikkiminen oli loistava tapa purkaa stressiä. Maissitortilloja kannattaisi ehkä kerralla pyöräyttää isompikin satsi (tuplaa tai triplaa reseptin määrät!), koska ylijääneet voi hyvin pakastaa ja ottaa sitten pakkasesta nopeasti käyttöön, kun tulee tarve. Ja tortillatarve tulee aina, se on varma.

Maissitortillat
4 dl masa harina -maissijauhoja
0,75 tl suolaa
3 dl + 1 rkl kiehuvaa vettä

Sekoita maissijauhot ja suola. Kiehauta vesi ja lisää jauhojen joukkoon. Voit sekoittaa aluksi esimerkiksi puuhaarukalla, ja sitten kun seos on jäähtynyt jonkin verran niin voipi jatkaa käsin. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Muotoile taikina pötköksi ja kääri kelmuun, jätä lepäämään 30 minuutiksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kaulitse mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi plätyiksi. Helpoiten kauliminen onnistuu kahden leivinpaperin välissä. Kuumenna paistinpannu (huom! älä lisää mitään rasvaa) ja paista tortilloita noin 1-2 minuuttia. Tortillat alkavat hieman kuplimaan, ja ne ovat valmiita, kun niissä alkaa näkyä pieniä tummia pilkkuja. Laita tortillat kostean pyyhkeen alle, jotta ne eivät ehdi kovettua ennen tarjoilua. Mahdollisesti ylijääneet tortillat voi pakastaa.

13.5.2014

Kevään lemppari: parsaa ja uppomunia

PARSAA!!! Jee! Mulla on sääntö, että aina kun parsanipun saa alle kolmella eurolla, sitä ostetaan. Useimmiten vain keitän parsat ja syön ne sellaisenaan voin ja sitruunamehun kanssa. Tällä kertaa tein kaveriksi vielä uppomunia. Täydellisessä uppomunassa valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä juoksevaa. Uppomunia pidetään aika kinkkisinä valmistettavina. Ja onhan ne. Välillä olen onnistunut hyvin, välillä muna on hajonnut täysin veteen ja lopputulos on muistuttanut uppokokkelia... Harjoituksen puutetta tai epäonnea, mitä lie. Olen kokeillut uppomunien kanssa vaikka mitä eri konsteja. Perinteisin on varmaan pyörremetodi, jossa vesi sekoitetaan pyörteeksi ja kananmuna lasketaan pyörteeseen. Olen testaillut myös keinoa, jossa muna rikotaan kauhaan ja sitten kauha lasketaan kuumaan veteen. Helpoin tapa on kuitenkin mielestäni sellainen, että vesi kuumennetaan lähes kiehuvaksi, muna rikotaan lasiin ja valutetaan varovasti veteen ja annetaan sitten kypsyä muutama minuutti. Toimii (useammin kuin ei). Uppomunia voi käyttää salaateissa, leivän päällä tai vaikkapa pinaattikeiton kanssa. Mielestäni ne sopivat kuitenkin parhaiten keitetyn parsan kanssa, nam!

Keitetty parsa
Leikkaa parsojen juurista muutama sentti pois tai napsauta parsat käsin poikki. Kuori halutessasi parsat nuppujen alapuolelta (ohuita ei tarvitse kuoria). Kuumenna kattilassa vettä ja lisää 1 tl sokeria ja 2 tl suolaa. Keitä parsoja noin 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Ole tarkkana keittoajan kanssa - ylikypsät parsat maistuvat vetisiltä. Valuta vesi pois ja kuivaa esimerkiksi keittiöpyyhkeen päällä. Tarjoa heti. Voit syödä parsat sellaisenaan suolan, voin ja sitruunamehun kanssa tai tarjota ne uppomunien kanssa.

Uppomunat
Kuumenna isossa kattilassa vettä. Kun vesi alkaa kevyesti poreilemaan (ei vielä kunnolla kiehumaan!), kaada sekaan reilu loraus valkoviinietikkaa. (Sekoita vettä, jotta kattilaan muodostuu pyörre.) Riko kananmuna lasiin ja valuta läheltä pintaa varovasti kattilaan. Ota lämpö pois päältä ja laita kansi kattilan päälle. Anna hautua 3-4 minuuttia ja nosta muna reikäkauhalla pois. Mausta suolalla ja tarjoa heti.

11.5.2014

Ihan parhaat omenaiset muffinssit

Tein viikonlopun kunniaksi omenamuffinsseja, joista tuli todella mehukkaita ja makoisia. Muffinssitaikinaan tulee todella paljon omenaa ja päälle ihanan rapsakka murupinta, nam! Nämä muffinssit ovat tosiaan niin omenaisia, että ennen paistamista tuntui, että taikinassa oli enemmän omenapaloja kuin itse taikinaa. Uunissa taikina turposi kuitenkin juuri sopivasti omenapalojen ympärille. Ja oli kuulkaa hyviä! Ohje alunperin täältä.

Omenamuffinssit
60 g huoneenlämpöistä voita
0,6 dl rypsiöljyä
0,75 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
0,6 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 muna
1 tl vaniljauutetta
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,25 tl suolaa
2 Granny Smith -omenaa 

päälle:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0, 25 tl kanelia

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, rypsiöljy, sokeri, fariinisokeri ja omenasose keskenään. Vatkaa joukkoon myös muna ja vaniljauute. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, kaneli ja suola. Kuori omenat ja kuutioi ne pieniksi paloiksi. Ota pari ruokalusikallista jauhoseosta erikseen ja pyörittele omenapalat jauhoissa. Yhdistä loppu jauhoseos kuiviin aineksiin, sekoita vain sen verran, että taikina on sekaisin. Kääntele lopuksi joukkoon jauhotetut omenapalat. Valmista murupäällinen: sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Lusikoi omenataikinaa muffinssivuokiin ja lisää päälle hieman muruseosta. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

10.5.2014

Todella helppo ja mehevä sitruuna-jogurttikakku

Tämä kakku näyttää hyvin yksinkertaiselta, ja sitä se myös on. Taikinan tekemiseen et tarvitse mitään vempeleitä, vaan ainekset voi sekoittaa vaikka lusikalla. Yksinkertainen ulkomuoto on kuitenkin hämäävä. Sitruuna-jogurttikakku ei tosiaan ole kuiva taikka mauton, vaan hienostunut, mehevä ja raikkaan sitruunainen. Kakku on öljypohjainen, joten sen kannattaa antaa tekeytyä jääkaapissa yön yli, jolloin se on parhaimmillaan. Leipomispäivänä saa toki nauttia kulhoon jääneistä taikinarippeistä - taikina on muuten raakanakin ihan törkeän hyvää!

Tässä muuten erittäin hyvä vinkki: kakun saa nousemaan tasaisesti, kun vuoan ympärille leikkaa vaikka vanhasta pyyhkeestä kaistaleen ja kostuttaa sen kylmällä vedellä ennen uuniin laittamista. Kostutetun pyyhekaistaleen saa pysymään kiinni esimerkiksi hakaneulalla. Kylmällä vedellä kostutettu pyyhe viilentää reunoja sen verran, että kakku ei nouse keskeltä kuprulle, vaan kohoaa tasaisemmin. Toimii!

Sitruuna-jogurttikakku
1 dl bulgarian jogurttia
2,5 dl sokeria
3 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sitruunan kuorta
1 dl rypsiöljyä

päälle:
2 sitruunan mehu
0,5 dl tomusokeria

Sekoita jogurtti, sokeri ja munat (ei tarvitse vaahdottaa, kunhan ovat sekaisin). Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauho, leivinjauhe ja raastettu sitruunankuori. Lisää jauhoseos jogurtti-munaseokseen. Lisää öljy nauhana valuttaen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tärkeää on, että kakkua ei paista liian kuivaksi, joten testaile usein hammastikulla ja ota kakku heti pois, kun tikkuun ei jää enää taikinaa. Anna jäähtyä.

Sekoita sitruunamehu ja tomusokeri keskenään ja kaada vähän kerrallaan kakun päälle. Jos haluat kuorrutetta, lisää reippaasti tomusokerin määrää - tällä määrällä kakun pintaan tulee vain raikas kostea kerros.

4.5.2014

Todellista pikaruokaa: kylmäsavulohi-katkarapupasta

Aloitin pari päivää sitten kesätyöt ja huh hei, että onkin mehut pois. Kyllä se varmaan tästä helpottuu, kunhan omaksuu uudet asiat... tosin aamutorkun on hieman haastavaa olla valmiina lähtöön klo 5 aamulla (minulle: yöllä). No, jospa sitä pian jaksaisi tehdä kotona muutakin kuin koomata ja popsia kiitollisena valmiiksi laitettua ruokaa. Näinä parina päivänä on kyllä iskostunut hyvin mieleen, miten tärkeää on olla hanskassa ainakin muutama supernopea arkiruoka, joiden valmistamiseen ei tarvitse väsyneenä ja nälkäisenä käyttää yhtään välttämätöntä enempää aikaa. Yksi tällaisista ruoista on tuorepasta kylmäsavulohikastikkeella, ja ruokaa voi tuunata lisäämällä siihen katkarapuja. Tämä on todellista pikaruokaa, sillä annos valmistuu muutamissa minuuteissa.

Kylmäsavulohi-katkarapukastike ja tuorepastaa
150 g kylmäsavulohta
100 g katkarapuja
2 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
ruohosipulia
1 pkt (250 g) tuorepastaa

Leikkaa kylmäsavulohi paloiksi. Ota katkaravut sulamaan. Laita pastavesi kiehumaan ja keitä tuorepastaa suolavedessä 2-3 minuuttia. Paista sillä aikaa lohta pannulla ja lisää kerma. Lisää kastikkeeseen katkaravut sekä mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Pilko reilu nippu ruohosipulia ja kääntele kastikkeen joukkoon. Tarjoile heti.

1.5.2014

Ihana parsa-pekonipiirakka kevään juhliin

Näin huhti-toukokuun vaihteessa ruokavalioni koostuu lähinnä vihreästä parsasta. Tällä kertaa tein parsasta vappupiknikille ihanan piiraan. Jos muistan oikein, ohje on alun perin Voisilmäpeliä -blogista, jonka ahkera lukija olin. Piirakka on todella hyvää (tietysti, siinähän on parsaa JA pekonia) ja maistuu myös niille, jotka eivät välitä parsasta sellaisenaan.

Parsa-pekonipiirakka
pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

täyte:
1 nippu vihreää parsaa
1 pkt (140 g) pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 munaa
150 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1 dl parmesania raasteena
2 tl sitruunamehua
1 tl timjamia
suolaa
mustapippuria
valkopippuria

Pilko voi pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot ja suola keskenään ja nypi voi jauhojen joukkoon. Lisää vettä sen verran, että saat taikinasta yhtenäisen möntin. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa 15 minuuttia.

Leikkaa parsojen varsista pari senttiä puumaista osaa ja heitä ne pois. Riippuen siitä, millainen vuoka sinulla on käytössä ja miten haluat asetella parsat, leikkaa tarvittaessa parsat vielä lyhyemmiksi. Ylimääräiset parsapalat voit pilkkoa pieniksi paloiksi ja jemmata täytteeseen.

Kuutioi pekoni ja sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Ruskista pekoni ja siirrä syrjään. Kuullota sipuli ja valkosipulit pekonirasvassa. Sekoita munat, ranskankerma, kuohukerma, parmesanraaste ja mausteet keskenään.

Nosta esipaistettu piirakkapohja uunista ja levitä pekoni ja sipuli (ja ylimääräiset parsapalat) sen päälle. Kaada päälle muna-kermaseos ja asettele päällimmäiseksi parsat. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.