10.5.2014

Todella helppo ja mehevä sitruuna-jogurttikakku

Tämä kakku näyttää hyvin yksinkertaiselta, ja sitä se myös on. Taikinan tekemiseen et tarvitse mitään vempeleitä, vaan ainekset voi sekoittaa vaikka lusikalla. Yksinkertainen ulkomuoto on kuitenkin hämäävä. Sitruuna-jogurttikakku ei tosiaan ole kuiva taikka mauton, vaan hienostunut, mehevä ja raikkaan sitruunainen. Kakku on öljypohjainen, joten sen kannattaa antaa tekeytyä jääkaapissa yön yli, jolloin se on parhaimmillaan. Leipomispäivänä saa toki nauttia kulhoon jääneistä taikinarippeistä - taikina on muuten raakanakin ihan törkeän hyvää!

Tässä muuten erittäin hyvä vinkki: kakun saa nousemaan tasaisesti, kun vuoan ympärille leikkaa vaikka vanhasta pyyhkeestä kaistaleen ja kostuttaa sen kylmällä vedellä ennen uuniin laittamista. Kostutetun pyyhekaistaleen saa pysymään kiinni esimerkiksi hakaneulalla. Kylmällä vedellä kostutettu pyyhe viilentää reunoja sen verran, että kakku ei nouse keskeltä kuprulle, vaan kohoaa tasaisemmin. Toimii!

Sitruuna-jogurttikakku
1 dl bulgarian jogurttia
2,5 dl sokeria
3 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sitruunan kuorta
1 dl rypsiöljyä

päälle:
2 sitruunan mehu
0,5 dl tomusokeria

Sekoita jogurtti, sokeri ja munat (ei tarvitse vaahdottaa, kunhan ovat sekaisin). Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauho, leivinjauhe ja raastettu sitruunankuori. Lisää jauhoseos jogurtti-munaseokseen. Lisää öljy nauhana valuttaen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tärkeää on, että kakkua ei paista liian kuivaksi, joten testaile usein hammastikulla ja ota kakku heti pois, kun tikkuun ei jää enää taikinaa. Anna jäähtyä.

Sekoita sitruunamehu ja tomusokeri keskenään ja kaada vähän kerrallaan kakun päälle. Jos haluat kuorrutetta, lisää reippaasti tomusokerin määrää - tällä määrällä kakun pintaan tulee vain raikas kostea kerros.