19.6.2017

Takuuhyvä raparperi-toscapiirakka

En varsinaisesti haikaile muuten omakotielämän perään, mutta näin kesäisin houkuttelee ajatus, että voisi kasvattaa kaikkia ihania kasviksia ja yrttejä omalla pihalla. Sieltä niitä voisi sitten käydä noukkimassa päivän mittaan ruokiinsa tai vaikkapa suoraan suuhun. Kävelyreitilläni on hurmaavan ihana puutaloalue ja näihin aikoihin vuodesta tulee tiirailtua pihoille ja kadehdittua muhkeita raparperipuskia. Yleensä olen joutunut tyytymään siihen, että raparperisaaliini löytyy jokseenkin ankeasta muovipakkauksesta kaupan hyllyltä, mutta tänä vuonna olen ollut onnekas ja saanut raparperilahjoituksia sukulaiselta ja työkaverilta. Ekasta satsista piti tietysti tehdä luottoreseptilläni raparperipiirakkaa. Se on mehevää ja ihanan kirpeää, mutta parasta siinä on hennon kardemummainen piirakkapohja ja paahteisen rouskuva toscakuorrute. Nam nam nam.

Raparperi-toscapiirakka
pohja:
150 g voita
2 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
5 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

täyte:
1 l raparperinpaloja (n. 5 vartta)

kuorrute:
150 g voita
200 g mantelilastuja
2 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sekoita sitten jauhoseos muiden ainesten joukkoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Pohjan paistuessa pese raparperit, trimmaa päät ja pilko hyvin pieniksi paloiksi (max 0,5 cm - helpottaa levittämistä). Tee myös kuorrute. Sulata voi kattilassa ja sekoita sitten joukkoon muut kuorrutteen ainekset. Anna kiehua noin minuutti ja sekoittele samalla.

Ota puolikypsä pohja uunista ja levitä sen päälle ensin raparperinpalat ja sitten toscakuorrute. Laita takaisin uuniin ja paista vielä n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti