5.6.2016

Kesäkakku

Onnittelut vielä kaikille valmistuneille! Harmittaa, kun en eilen päässytkään juhlavieraaksi päättäjäisiin. Jouduin pari päivää sitten pyöräkolariin ja oon sen verran haavoilla ja mustelmilla, että näin parhaaksi jäädä kotisohvalle. Se, että käveleminen on tuskaista ja vasemmalla kädellä ei pysty tekemään oikein mitään, ei toki estä meikäläistä leipomasta. :D Olin odottanut juhlaherkkuja, niin pitihän niitä saada.

Britakakku on kesän klasikko, mutta jostain syystä en ole koskaan tehnyt sitä aiemmin. Ekasta yrityksestä tuli varsin herkullista, mutta täytyy kyllä myöntää, että äippä tekee parempaa. Mulla kävi pieni kömmähdys, kun levitin marenkia kakkupohjan päälle laidasta laitaan ja uunissa marenki sitten turposi yllättävän paljon ja peitti koko kakkupohjan näkyvistä. Hups. No sattuuhan näitä. Kakusta tuli tämmönen wannabe-pavlova, mutta uskokaa, että kyllä sitä kakkupohjaakin sieltä löytyy.

Kakku kannattaa valmistaa juuri ennen tarjoilua ja syödä nopeasti. Marenki vettyy alta aikayksikön ja kakku onkin ehdottomasti parhaimmillaan samana päivänä. Itsehän ratkaisin asian niin, että kakusta tuli jalustoineen niin korkea, ettei se mahdu meidän jääkaappiin. :'D Ei siis ole muita vaihtoehtoa kuin löytää makeanhimoisia syöjiä. Kuka tulis kahville?

Mansikkainen britakakku
kakkupohja:
75 g voita
0,75 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa

marenki:
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

täyte:
2,5 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) mascarponea
1 dl tomusokeria
4 rkl lemon curdia
mansikoita

koristeeksi:
muutama pala suklaata
sitruunamelissaa ja/tai minttua

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää sitten taikinaan. Sekoita joukkoon lopuksi maito. Levitä puolet taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle noin sentin korkuiseksi ympyräksi. Taikina leviää uunissa jonkun verran, joten tee toinen taikinaympyrä eri pellille. (Voit myös levittää koko taikinan yhdelle pellille ja paiston jälkeen leikata neliskanttisen levyn puoliksi, jos haluat perinteisemmän ja helpomman version.) Paista pohjat yksitellen 175 asteessa noin 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Pohjien paistuessa tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri ja vaniljasokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Levitä marenki tasaisesti esipaistettujen, hieman jäähtyneiden taikinapohjien päälle. Paista yksitellen 175 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.

Tee täyte. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone. Makeuta tomusokerilla ja mausta halutessasi lemon curdilla. Valmistele mansikat haluamallasi tavalla - esim. poista kannat ja leikkaa puoliksi, paloiksi tai siivuiksi.

Kokoa kakku. Aseta toinen taikinapohjista suoraan tarjoiluastiaan. Levitä päälle puolet kerma-mascarponetäytteestä. Asettele väliin mansikkasiivuja. Laita päälle toinen pohja, loput täytteestä ja mansikoista. Sulata muutama pala suklaata ja lusikoi marjojen päälle. Viimeistele sitruunamelissalla/mintulla.

4 kommenttia:

  1. Oi, näyttää niin hyvältä!♥ Britakakut on ihania. Kokeilin itse ensimmäistä kertaa tehdä sitä äitienpäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Britakakku on kyllä nerokas. Pitää seuraavan kerran koettaa jotain vähän epätavallisempaa täytettä. :)

      Poista
  2. Itsekin tein vkonloppuna Britakakkua, mutta suklaisella pohjalla ja täytteeksi mansikkaa, raparperiä ja vaniljavaahto. Näyttää herkulta. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sunkin versio vaikuttaa aika namilta! :)

      Poista