30.6.2016

Herkulliset voisilmäpullat

Olen oppinut tykkäämään pullasta vasta viime vuosien aikana. Ehdoton lempparini on muhkea voisilmäpulla, jonka kylkeen nappaan ison lasin kylmää maitoa (ja hyvän kirjan). Toisinaan yksinkertainen ja perinteinen on parasta eikä mitään kikkailuja tarvita.

Voisilmäpullat
pullataikina:
200 g voita
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
(1 muna)
n. 15 dl vehnäjauhoja

täyte:
90 g voita
4 rkl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja

päälle:
1 muna
raesokeria

Tee pullataikina. Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Voit halutessasi lisätä myös munan (olen joskus vahingossa jättänyt sen taikinasta pois enkä huomannut juurikaan eroa). Lisää joukkoon pienissä erissä noin 15 dl vehnäjauhoja. Lisää lopuksi voisula ja vaivaa taikinaa, kunnes voi on kokonaan sekoittunut muiden ainesten joukkoon. Peitä taikina leivinliinalla tai kelmulla ja jätä kohoamaan, kunnes taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi. Minulla tämä ei tahdo huoneenlämmössä onnistua, joten olen kehittänyt takuuvarman keinon taikinan nostattamiseksi: lasken altaaseen kuumaa vettä ja laitan taikinakulhon kellumaan siihen. Toimii joka kerta!

Tee täyte. Pehmennä voita hetki mikrossa ja sekoita joukkoon sokeri ja jauhot.

Kun taikina on kohonnut, muovaile siitä haluamasi kokoisia pullia. Itse pidän kookkaista pullista ja niitä tulee tästä määrästä noin 20 kpl, mutta toki voit tehdä pienempiäkin. Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille ja jätä vielä kohoamaan leivinliinan alla noin puoleksi tunniksi.

Painele pulliin syvä kolo. Riko muna, vatkaa sen rakenne rikki ja sudi pullien päälle. Ripottele pinnalle reippaasti raesokeria. Lisää koloon pieni lusikallinen täytettä. Paista 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti