3.8.2015

Farangin karkkipossu

No todetaan nyt heti ensimmäiseksi, että en ole koskaan käynyt Farangissa. Olen silti kaikkien lukemieni arvostelujen ja kavereiden ylistyksen perusteella vakuuttunut, että sieltä saa hyvin todennäköisesti Suomen maukkainta ravintolaruokaa. Kuuluisan karkkipossun maine on levinnyt ruokapiireissä kulovalkean tavoin. Siinä vaiheessa kun lukuisissa seuraamissani blogeissa kyseinen annos kehuttiin maasta taivaisiin - yleensä tyyliin "parasta ruokaa, mitä olen ikinä kotona onnistunut tekemään" - tiesin, että minun olisi ihan pakko ennen pitkää itsekin testata kyseistä reseptiä. Helsinki-reissua en ole vieläkään saanut järjestettyä, mutta nyt vihdoin löytyi sopivan rauhallinen viikonloppu, että pystyin uppoutumaan pelkästään ruoanlaittamiseen. Tämä ruoka nimittäin vaatii aika paljon vaivaa ja aikaa... Ensinnäkin tarvittavia raaka-aineita voi joutua hieman metsästämään, niitä ei nimittäin välttämättä löydy ihan peruskaupoista. (Cassian voi korvata kanelitangoilla. Aasialaiskaupassa korianterissa on usein kunnon juuret tallella, korianterinjuuren voi tarvittaessa korvata myös korianterinsiemenillä.) Toiseksi itse ruoan valmistaminen vaatii monia työvaiheita kahden päivän aikana. Lopputulos on kuitenkin kaiken väärti. Ei tämä nyt mielestäni ihan kokeilemieni reseptien kärkilistalle noussut, mutta todella todella todella hyvää se oli. Pakko päästä pian Farangiin testaamaan alkuperäistä versiota...

Karkkipossu
~ 800 g possun kassleria

haudutusliemi:
5 cm pala inkivääriä
1-2 korianterinjuurta (tai 1 rkl korianterinsiemeniä)
1 iso valkosipulinkynsi
1 l vettä
1 dl sokeria
4 dl vähäsuolaista soijaa
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
0,5 dl ketjap manisia
0,5 tl valkopippuria
10 cm pala cassian kuorta (tai 2 kanelitankoa)
4 tähtianista

karkkikastike:
1,5 dl haudutuslientä
2 tähtianista
1 kanelitanko
200 g palmusokeria
0,5 dl vettä 

lisäksi:
1 l rypsiöljyä
pari rawit-chiliä
nippu tuoretta korianteria
2 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
keitettyä riisiä



1. päivä:

Kuori inkivääri ja raasta se hienolla terällä. Puhdista korianterinjuuret. Murskaa valkosipuli. Laita kaikki haudutusliemen ainekset isoon kattilaan ja kiehauta. Lisää liha liemeen ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 4 tuntia.

Nosta liha varovasti kattilasta jäähtymään. Laita jäähtynyt liha esim. kahden lautasen väliin ja laita päälle kevyt paino, siirrä jääkaappiin ja anna olla yön yli. (Lihasta tulee yön aikana painon alla niin tiivistä, että siitä voi helposti leikata paloja.) Siivilöi haudutusliemi ja ota sitä talteen pari desiä kastiketta varten, laita myös jääkaappiin. Loput liemestä voit vaikka pakastaa tulevia kokkailuja varten.

2. päivä:

Kuori haudutusliemen päälle hyytynyt rasva pois. Mittaa liemestä 1,5 dl pieneen kattilaan, lisää joukkoon tähtianikset ja kanelitanko. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä. Laita toiseen kattilaan palmusokeri ja vesi. Kuumenna miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut veteen. Kun sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta, lisää kuuma haudutusliemi sokerin joukkoon. (Ole varovainen, sokeriliemi saattaa kuplia.) Anna seoksen porista miedolla lämmöllä noin 30-45 minuuttia, kunnes se on paksua. (Jos keität kastiketta kokoon liikaa ja siitä tulee ihan liisteriä, kannattaa siihen lisätä hieman kuumennettua haudutuslientä.)

Leikkaa liha arpakuution kokoisiksi paloiksi. Laita n. 9 dl öljyä kattilaan ja kuumenna 170 asteeseen. Uppopaista lihanpaloja pienissä erissä pieni hetki, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräinen rasva pois. Keitä samalla riisiä.

Hienonna chilit ja korianteri. Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Laita loput öljystä (n. 1 dl) pieneen kattilaan/pannulle ja paista sipuleita ja valkosipulia, kunnes ne ovat rapeita - varo kuitenkin polttamasta!

Sekoita karkkikastike uppopaistettujen lihojen joukkoon ja lisää päälle rapeita sipuli- ja valkosipulipaloja, chiliä ja korianteria. Tarjoile riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti