20.7.2015

Mustikka-vanilja-kerroskakku

OH MY, mikä kakku. En voi muuta kuin ihailla. Ja nuolla lautaselta viimeisetkin murut...

Kun törmäsin Belle Baie -blogin käsittämättömän upeaan mustikka-valkosuklaakakkuun, tiesin heti, että minun pitäisi itsekin kokeilla kerroskakun tekemistä ja ainakin matkia tuo mielettömän hieno koristeluidea. En kuitenkaan pidä valkosuklaasta oikein missään muodossa, joten päätin toteuttaa valkoisen kerroksen jostain muusta. Pähkäilin aikani ja pyörin internetin syövereissä etsimässä ratkaisua. Päädyin lopulta tekemään Kinuskikissan reseptillä vaniljaisen panna cotta -kerroksen, joka osoittautui mustikalle loistavaksi pariksi. Tästä kakusta tuli lempeän marjainen ihanuus, jota kyllä kelpaa katsella. Taidan mennä ottamaan toisenkin palan... :)

Mustikka-vanilja-hyydykekakku
pohja:
200 g domino-keksejä
50 g voita

mustikkatäyte:
5 liivatelehtä
200 g mustikoita
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tilkka vettä

vanilja-panna cotta -täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa
2 rkl sokeria
1 vaniljatanko

koristelu:
~ 0,5 dl kermaa
1 tl vaniljakreemijauhetta
pensasmustikoita


Tee ensin pohja. Murskaa keksit esim. teholeikkurissa pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keskimurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele muruseos tasaiseksi kerrokseksi sen päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Tee sitten mustikkakerros. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mustikat ja sekoita joukkoon sokeri. Laita kerma ja vaniljakastike isoon kulhoon ja vaahdota. Sekoita vaahdon joukkoon tuorejuusto. Puristele liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois, kiehauta kattilassa pieni tilkka vettä ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita liivateseos ensin huolella mustikkasoseeseen ja sekoita mustikkaseos lopuksi kerma-tuorejuustoseokseen. Kaada täyte pohjan päälle ja heiluta vuokaa varovasti, jotta täyte levittyy tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi.

Tee sitten vaniljainen panna cotta -kerros. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko veitsellä ja kaavi siemenet irti. Laita siemenet ja vaniljatanko kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa ja ota sitten pois levyltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräiset vedet ja liota kermaseokseen. Nouki vaniljatanko pois. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa, kunnes seos on kädenlämpöistä. Käy sekoittelemassa välillä, jotta pintaan ei muodostu kalvoa! Kaada sitten vuokaan mustikkakerroksen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
 
Irrota kakku vuoasta (varovasti!) ja koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin koristeluun pensasmustikoita ja vaniljakreemijauheella jämäköitettyä kermavaahtoa, jonka pursotin isolla pyöreällä tyllalla helminauhoja muistuttaviksi ympyröiksi. Kannattaa aloittaa ulkoreunasta ja lisätä vuorotellen rivi kermavaahtoa ja pensasmustikoita, niin ei tarvi arvuutella, mihin sitä kermaa pursottaisi ja montako ympyrää mahtuu.

9 kommenttia:

  1. Upea ilmestys! Pitääpä laittaa korvan taakke. Jos tästä sais tämän vuoden synttärikakun miehelle :)

    -Hanna-

    VastaaPoista
  2. Loistavasti onnistui! ♥ Itse tein samaisen kakun toukokuussa äitienpäiväksi ja oli kyllä yksi kauneimmista kakuista, jonka oon tehnyt!

    http://kisstherain-p.blogspot.fi/2015/05/aitienpaivakakku.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on kyllä siitä kiva, että koristelu on yllättävän helppo toteuttaa eikä vaadi mitään erityisiä taitoja, ja silti saa ihan mielettömän näyttävän kakun. :)

      Poista
  3. Näyttää upealta, tuotahan täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Voiko käyttää pakastemustikoita? Jos käyttää niin tarvitseeko ohjetta muokata?

    VastaaPoista