29.4.2015

Kelluvat saaret (aka lumimunat) mantelipraliinilla

Aikoinaan abivuonna lukulomalla tuli varmaan katsottua enemmän telkkarista ruokaohjelmia kuin päntättyä niitä kirjoja. Jossain ohjelmassa esiteltiin ranskalainen jälkiruokaklassikko: oeufs à la neige eli suomeksi lumimunat. Klassikko tunnetaan myös nimellä floating islands - jälkkäri koostuu nimittäin unelmankevyistä marenki"saarista", jotka kelluvat vaniljakastikkeen päällä. Minun on siitä asti tehnyt mieli kyseistä herkkua ja nyt viime viikonloppuna vihdoin sain aikaiseksi kokeilla sen tekemistä kotona. Eihän tässä mennyt kuin reilut 6 vuotta! :D Koska epäilin, että höttöinen jälkkäri kaipaisi kaverikseen jotain purtavaa, tekaisin koristeeksi ja suutuntumaksi mantelipraliinia. Kuulostaa turhanpäiväiseltä hienostelulta, mutta praliini syntyy helposti muutamassa minuutissa ja nostaa jälkkärin aivan uudelle tasolle. Se kannattaa lisätä annokseen kuitenkin vasta tarjoiluhetkellä, sillä sokeri alkaa sulamaan varsin nopeasti (niin kuin kuvailun aikana mulla kävi). Tärkein vinkki on kuitenkin se, ettei keitä marenkeja liian kauaa, sillä ne alkavat varsin nopeasti maistua munakokkelilta! Onneksi marenkia tulee alla olevalla reseptillä sen verran paljon, että voi tarvittaessa tehdä muutaman kokeilukappaleen. Alkuperäinen resepti on taste.com.au -sivustolta.

Kelluvat saaret eli lumimunat
vaniljakastike:
1 vaniljatanko
3 dl kuohukermaa
2,5 dl täysmaitoa
5 keltuaista
75 g sokeria

marengit:
5 valkuaista
165 g sokeria
+ 0,5-1 l maitoa keittämiseen

mantelipraliini:
80 g manteleita
55 g sokeria

Tee ensin vaniljakastike. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia ja raaputa siemenet irti. Laita vaniljatanko siemenineen, kerma ja maito paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos alkaa hieman kuplimaan, mutta ei vielä kunnolla kiehu ja ota sitten pois levyltä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin, siirrä valkuaiset syrjään odottamaan. Sekoita keltuaisten joukkoon 75 g sokeria. Kaada kuuma kermaseos keltuaisten joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen ja kaada neste sitten takaisin kattilaan. Laita levy keskilämmölle ja sekoittele kastiketta noin 4-5 minuuttia, kunnes se on 75-asteista tai kunnes se on tarpeeksi paksuuntunut. Siivilöi kastike ja anna jäähtyä. Peitä pinta esim. tuorekelmulla, jotta siihen ei muodostu kuorta.

Tee sitten mantelipraliini. Levitä mantelit leivinpaperille. Laita sokeri pienelle pannulle ja kuumenna pannua keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes sokeri muttuu kullanruskeaksi. Voit heilutella pannua välillä, mutta älä sekoittele! Kun sokeri on mielestäsi sopivan tummaa, kaada se mantelien päälle. Anna jähmettyä vähintään 15 minuuttia. Leikkaa pieniksi muruiksi.

Tee lopuksi marengit. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vähitellen koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Laita maito kattilaan ja kuumenna poreilevaksi. Muotoile marengista esim. munan muotoisia paloja. Tämä on kinkkisin vaihe ja itse totesin, että se onnistuu helpoiten näin: 1) Ota kaksi isoa lusikkaa ja kauhaise toiseen iso möntti marenkia. 2) Toisen lusikan avulla kaavi marengista ylimääräiset pois ja siloita marenki munan muotoon. 3) Valmistele muutama marenkimuna valmiiksi eri lusikoihin, jotta keittäminen sujuu kätevämmin. --> Siirrä marenkimunat poreilevaan maitoon lusikoiden avulla. Huomaa, että marengit suurenevat keittämisen aikana, joten isoonkin kattilaan kannattaa laittaa kerralla maksimissaan kolme marenkia. Keitä noin 1-2 minuuttia, käännä toisinpäin ja keitä taas 1-2 minuuttia, kunnes marengit ovat kiinteytyneet. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan. Testaa maku! Jos maistuvat munakokkelilta, keitä seuraavia vähemmän aikaa!Kaada vaniljakastiketta lautaselle ja nosta päälle 1-2 marenkia. Ripottele päälle mantelipraliinia ja tarjoile heti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti