21.3.2014

Intialainen naan-leipä

Naan-leipä on ihanaa, ja se täydentää minkä tahansa intialaisen ruoan. Useimmiten en keitä curryjen kanssa edes riisiä, koska mielestäni kaikenlaiset mausteiset muhennokset maistuvat parhaimmalta naan-leivän kanssa. Naanista voi repäistä palasen ja käyttää sitä ikään kuin lusikkana. Naanin tekemiseen et tarvitse minkäänmoisia vempeleitä, vaan ainekset sekoitetaan ja taikina vaivataan käsin. En tiedä, johtuuko jogurtista vai mistä, mutta taikina on aluksi supertahmaista. Ainakin hyvä sormitreeni on luvassa, kun työstää tönkköä taikinaa. Ja tietysti lopputuloksena herkullista, voista naania. Naanit voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Uunissa paistaminen on vähän helpompaa ja nopeampaa, mutta pannulla paistaessa leipiin saa helpommin hauskoja täpliä, jotka ovat tunnusomaisia naanille. Alla löytyy kuva myös uuniversiosta (aika erilaisen näköistä!). Tässäpä käyttämäni resepti:

Naan-leipä
1 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl gheetä/sulatettua voita
1 muna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja

+ voiteluun 3-4 rkl (paljon!) gheetä/sulatettua voita
+ tuoretta korianteria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Lisää muna, jogurtti, öljy ja suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita käsin tasaiseksi taikinapalloksi. Laita kulhon päälle leivinliina tai kelmua ja jätä kohoamaan lämpöiseen paikkaan 45-60 minuutiksi. Jaa taikina 8 osaan. Kaulitse hyvin ohuiksi pisaran tai soikion muotoisiksi. Paista sitten leivät joko pannulla tai uunissa.



Pannulla:
Kuumenna iso paistinpannu ja lisää nokare voita. Paista naan-leipiä yksi kerrallaan keskilämmöllä, kunnes alapuoli on saanut väriä ja yläpuolelle on muodostunut kuplia. Paista leipää toiseltakin puolelta muutama minuutti. Nosta pois pannulta ja voitele sulatetulla voilla/gheellä ja ripottele päälle pilkottua korianteria.

Uunissa:
Asettele leivät leivinpaperin päälle, 4 leipää per pelti (tai niin paljon kuin mahtuu). Sulata voi/ghee ja voitele leipien yläpuoli. Paista 250 asteessa (grillivastukset päällä) uunin ylimmällä tasolla noin 2 minuuttia. Leipien pitäisi alkaa kuplimaan. Ota leivät uunista, käännä ja voitele toinenkin puoli. Paista vielä ylätasolla 2 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet väriä. Ripottele päälle pilkottua korianteria.

19 kommenttia:

  1. Tuli älyttömän hyviä leipiä tällä reseptillä, koko perhe kiitteli!! Paistoin pannulla ja ihanasti tuli pinnasta täplikäs. Kiitos selkeästä ja toimivasta ohjeesta, nopeasti vilkaistuna tarttui pari muutakin reseptiä matkaan! :)

    VastaaPoista
  2. Kokeilin myös tätä reseptiä ja paistoin pannulla. Oli todella hyviä! Tehtiin seuraksi baba ganoushia ja tsatsikia...ihanaa juurikin naan-leivän kanssa! Kiitos selkeästä ohjeesta! :) Ainoa minkä tein toisin oli se, että lämmitin aluksi maidon lisäksi myös jogurtin, että kuivahiiva lähti kunnolla toimimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Varmasti ihan loistavia tsatsikin ja baba ganoushin kanssa!

      Poista
  3. Hyvä resepti. Onnistui ensimmäisellä yrityksellä loistavasti vaikka laitoinkin vain vettä ja tavallista maustamatonta jogurttia.

    VastaaPoista
  4. Kävisiköhän tähän vedellä laimennettu rasvaton rahka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, miten toimii, mutta kannattaahan sitä kokeilla! :)

      Poista
  5. Kiitos oivasta resseptistä! Oikei hyviä tuli :)

    VastaaPoista
  6. Urpå, Ghee on kirkastettua voita, ei sulatettua. Siinä ei ole heraa mukana..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näinhän se on! Reseptin ainesosalistassa lukee "gheetä/sulatettua voita", millä tarkoitan, että jos gheetä ei ole valmiiksi kaapissa niin sulatettu voi käy ihan yhtä hyvin. Mukavaa låppuviikkåa sinulle!

      Poista
  7. Ihan mahtava ja helppo ohje. Tehtiin kukkura kormaa, naan-leipää,jasmiinitiisiä ja tsatzikia. Ei ollut vaan thalilautasia, olivat loppu hakaniemen intiaksupasta..lupasivat kyllä tilata lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuulostaapa hyvältä teidän ruoat! :)

      Poista
  8. Paras naan-leipä ohje! Teen parhaillaan viidettä kertaa tällä ohjeella ja onnistunut jokaisella kerralla aikaisemminkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa! Tää on kyllä toimiva ohje. :)

      Poista
  9. Huippu hyvää

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä, helppo ja selkeä resepti. Lopputulos oli herkullinen! :)
    Tuli samalla testattua, että taikina kestää yön yli säilytyksen jääkaapissa, kun koko annos oli kerralla vähän liikaa.
    Ensimmäisen satsin paistoin niin kuin ohjeessa ja toisen kuivalla pannulla ja sivelin voisulalla paiston jälkeen. Tykkäsin jälkimmäisestä ehkä vielä enemmän.

    VastaaPoista
  11. Tuli hyviä leipiä, mutta naanin koostumus on tästä kaukana

    VastaaPoista