30.3.2014

2 x raakaherkku: suklaiset kookospallot ja mausteiset raakapatukat

Ostin muutama viikko sitten uteliaisuuksissani kaupan heviosastolta pehmeitä puolikuivattuja taateleita. Tarkoitukseni oli syödä taatelit sellaisenaan, mutta en oikein tykännyt mähmäisestä rakenteesta, joten päätin keksiä niille jotain muuta käyttöä. Tiesin, että taateleita käytetään monien raakakakkujen pohjissa ja että ne ovat useimpien raakapatukoiden pääraaka-aine. Niinpä lähdin soveltamaan omaa raakareseptiäni. En malttanut pysyttäytyä yhdessä kokeilussa, vaan loihdin samantien kaksi herkkureseptiä. Ja voi jestas, molemmat versiot kolahti ja lujaa. En pysty päättämään, pidänkö enemmän suklaisista kookospalloista vai kanelilla ja kardemummalla maustetuista raakapatukoista - molemmista tuli järisyttävän hyviä! Sen osaan sanoa, että minusta ja taateleista tuli kertaheitolla kavereita ja epäilen vahvasti, että välillemme muodostuu jonkinmoinen riippuvuussuhde.

EDIT 4.5.2014: Lukija vinkkasi, että jos tehosekoittimella tekee näitä, taatelit kannattaa ensin pilkkoa pienemmäksi! Jos käytössäsi on jonkinmoinen teholeikkuri, kannattaa suosia näiden tekemisessä sitä.


Kookospallot
50 g manteleita
30 g saksanpähkinöitä
15 g banaanilastuja
10 g chia-siemeniä
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 tl vaniljauutetta
2,5 tl raakakaakaojauhetta
2 tl kookosöljyä
ripaus suolaa
150 g pehmeitä taateleita
+ kookoshiutaleita pinnalle

Laita mantelit, pähkinät ja banaanilastut tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja surrauta karkeaksi jauheeksi. Lisää chia-siemenet, kookoshiutaleet, vaniljauute, raakakaakaojauhe, nestemäinen kookosöljy ja ripaus suolaa, sekoita nopeasti sekaisin. Lisää taatelit (tarvittaessa poista ensin kivet) ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta sopivan kokoisia palloja (kostutetuilla käsillä onnistuu helpoiten) ja pyörittele lopuksi kookoshiutaleissa. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Raakapatukat
60 g manteleita
30 g saksanpähkinöitä
15 g banaanilastuja
10 g chia-siemeniä
0,5 tl vaniljauutetta
100-150 g pehmeitä taateleita
0,5 tl kanelia
0,25 tl kardemummaa
0,25 tl jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
(~ 0,5 dl mantelijauhoa)

Laita mantelit, pähkinät ja banaanilastut tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja surrauta karkeaksi jauheeksi. Lisää chia-siemenet, vaniljauute, taatelit (tarvittaessa poista ensin kivet) ja mausteet, sekoita tasaiseksi massaksi. (Jos massa tuntuu vielä makuusi liian löysältä, lisää hieman mantelijauhoa.) Painele massa leivinpaperin tai kelmun päällä levyksi ja laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja kääri ympärille voipaperia. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

4 kommenttia:

  1. Näyttävät erinomaisen herkullisilta. Erityisesti nuo kookospallerot ovat näyttäviä, joskin olen sitä mieltä, että melkein mistä tahansa makeisesta saa erinomaisen herkullisen kunhan siinä on kookosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyllä namia! Kaakao ja kookos ovat erinomainen pari.

      Poista
  2. Lisäisin reseptiin vielä huomautuksen, että taatelit kannattaa pilkkoa ennen tehosekoittimeen laittoa. Meinasi mennä ikä ja terveys kun revin ne vain kahtia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki! Itse tein nämä sellaisella sauvasekoittimeen kiinnitettävällä surruttimella (teholeikkuriksi sitä taidetaan kutsua) niin sillä meni ihan sekunneissa tasaiseksi massaksi. :) Toivottavasti lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen!

      Poista