24.4.2016

Nyhtölammas-pitaleivät marinoitujen punasipulien kera

Heihoi kaikille! Yleensä en selittele blogitaukojani mitenkään, mutta nyt on jo muutama lukija kysellyt, että olenko lopettelemassa, kun postausrintamalla on ollut hiljaista. En tosiaan ole! :) Tää blogi on mulle tosi tärkeä ja kiva harrastus, enkä halua ikinä koskaan milloinkaan lopettaa. Nyt vain viimeisten viikkojen kaikki vapaa-aika on mennyt työ-, opiskelu-, muutto- ja hääkuvioiden suunnitteluun. Ja joka kerta, kun ollaan saatu vihdoin päätettyä jotain, niin elämä on päättänyt heittää kierrepallon ja taas ollaan jouduttu aloittamaan pähkäily alusta. Tässä hässäkässä en ole kyennyt blogia päivittelemään, mutta täällä ollaan ja paljon uusia reseptejä on tiedossa piakkoin!

Pääsiäisestäkin on näköjään ehtinyt vierähtää jo monta viikkoa, mutta vasta nyt ehdin raportoimaan meidän syömisiä. Vaan eipä tuo haittaa, tää resepti toimii milloin vain! Tehtiin ekaa kertaa lammasta ja aateltiin näin noviiseina ottaa varman päälle ja tehdä siitä nyhtölihaa. Sitä kun on vaikea saada epäonnistumaan. Ja ai että, miten hyvää tuli! Lampaan kaveriksi väsättiin pitaleipiä, tsatsikia ja marinoituja punasipuleja. Nam nam nam. Kaikki reseptit on tosi helppoja toteuttaa, mutta aikaahan näissä menee, joten suosittelen kokeilemaan jonain rauhallisena viikonloppuna.

Marinoidut punasipulit
2 punasipulia
0,75 dl sokeria
0,75 dl punaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
muutama kokonainen mustapippuri
pari laakerinlehteä
2 rkl oliiviöljyä

Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi siivuiksi. Mittaa kattilaan sokeri, punaviinietikka, suola, mustapippurit ja laakerinlehdet. Kiehauta. Lisää oliiviöljy ja kaada neste sipulien päälle. Anna marinoitua muutama tunti tai yön yli. Kaada neste pois ja siirrä esimerkiksi lasipurkkiin. Käytä liharuokien kanssa, salaateissa, leivissä tms.

Nyhtölammas
~ 1,5 kg luutonta lampaanpaistia (pakaste)
2 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
0,5 tl mustapippuria
1 rkl fariinisokeria
1 sipuli
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
5 dl vettä
1 rkl lihafondia
0,5 dl punaviiniä

Anna paistin sulaa rauhassa jääkaapissa. Laita sulanut paisti pataan ja hiero sen pintaan suolaa, timjamia, rosmariinia, mustapippuria ja fariinisokeria. Anna lämmetä ja maustua huoneenlämmössä 1-2 tuntia. Kuori sipuli, porkkana ja valkosipulinkynnet ja leikkaa ne reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää pataan kasvikset ja loput ainekset. Paista ensin ilman kantta 175 asteessa 1 tunti. Laske sen jälkeen lämpöä 150 asteeseen ja peitä pata kannella (tai foliolla) ja paista vielä 4-5 tuntia. Nosta liha liemestä, poista mahdollisesti päällä oleva rasvakerros ja revi liha esim. kahden haarukan avulla. Siivilöi liemi ja kaada sitä hieman lihan joukkoon mehevyyttä ja makua antamaan.

Lisäksi:
pitaleipiä
tsatsikia
jäävuorisalaattia
tomaattia
pepperoneja

Kokoa pitaleivät. Leikkaa pitaleivät auki ja lappaa pohjalle reilusti salaattia. Lisää sitten tomaattisiivuja, nyhtölammasta, marinoituja punasipuleita, tsatsikia ja pepperoneja niin paljon kuin mahtuu. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti