12.4.2016

Gratinoidut sinisimpukat - NAM!

Jos luulet, ettet pidä simpukoista, et varmaankaan ole maistanut näitä. Nämä ensin valkoviinissä höyrytetyt ja sitten valkosipuli-yrttivoissa uunissa gratinoidut sinisimpukat ovat nimittäin kerta kaikkiaan täydellisiä. En voi kuvitella, että joku ei pitäisi näistä. Sama kun ei tykkäisi pizzasta. Mahdotonta. (Vaikka kai sellaisiakin kaheleita tähän maailmaan mahtuu.) Reseptiä katsellessani oletin näiden olevan herkullisia, mutta odotukseni ylittyivät moninkertaisesti. Voin sanoa, että pellillinen ruokaa hävisi ennätysnopeudella parempiin suihin. Simpukat ovat hienostunutta, suht edullista ja äärimmäisen helppoa ruokaa - enempää ei voi toivoakaan. En voi muuta kuin suositella kaikille!

Resepti on mukaeltu Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa maanantaista sunnuntaihin -kirjan ohjeesta.

Gratinoidut sinisimpukat
1 kg sinisimpukoita
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
voita
0,5 tl timjamia
suolaa
2 dl valkoviiniä

maustevoi:
80 g voita
nippu basilikaa
3 valkosipulinkynttä
puolikas chili
loraus sitruunamehua
mustapippuria

+ vaaleaa, rapeakuorista leipää

Tee ensin maustevoi. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön tai lämmitä jääkaappikylmää voita hetki mikrossa. Hienonna basilika, murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita hetkeksi aikaa jääkaappiin.

Huuhtele sinisimpukat huolellisesti ja poista parta pienen veitsen avulla. Heitä kuolleet simpukat pois (kuolleet ovat avonaisia eivätkä sulkeudu, kun niitä napautetaan pöytää vasten). Kuutioi sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Laita isoon kattilaan nokare voita ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli, timjami, suola, valkoviini ja simpukat. Höyrytä kannen alla 3-4 minuuttia, kunnes simpukat ovat auenneet. Nosta simpukat liemestä pois. Irrota ja heitä pois se puoli kuoresta, jossa simpukka ei ole kiinni.

Asettele simpukat kuorissaan uunipellille ja lusikoi päälle maustevoita. Paista uunin yläosassa 220 asteessa noin 6 minuuttia. Tarjoile heti. Simpukat ovat hyviä sellaisenaan, mutta kaverina voit tarjota vaaleaa leipää. Leipä maistuu muuten vieläkin paremmalle, kun sitä dippailee kuumaan höyrytysliemeen... Nam!

1 kommentti: