21.11.2015

Pätkiksen makuinen fudge

Huhhei. Tuntuu vähän siltä, että tämä marraskuu on vetänyt multa maton jalkojen alta. En ole jaksanut tehdä arkisin mitään. Töiden jälkeen olen vaan sytyttänyt kynttilät, kömpinyt sohvalle viltin alle ja kytännyt kelloa, että miten aikaisin sitä tänään kehtaisi mennä nukkumaan. :D (Olen muuten alkanut katsomaan Greyn anatomiaa uudestaan alusta asti ja voi että, en muistanutkaan, miten hyviä laineja siinä on. Esim. tämmöinen tosi samaistuttava: "We're adults. When did that happen? ... and how do we make it stop?!") Syömiset on ollut vähän sitä, mitä kaapista on sattunut löytymään ja pilkkopimeässä ei ole edes huvittanut tehdä mitään kuvaamisen arvoista. Mutta kohta tää vuoden karmein kuukausi päättyy ja siirrytään ihanaan joulun odotukseen, jee! Ja sehän tarkoittaa sitä, että keittiössä alkaa taas kuhina. Tänä vuonna ajattelin tehdä ainakin erilaisia konvehteja, keksejä ja tietysti perinteisen piparitalon. Mikäli pähkäilette siellä jo joululahjoja, niin suosittelen tekemään tätä pätkiksen makuista fudgea jollekin ihanalle lahjaksi. Sen tekaisee hetkessä ja lahjan saaja ilahtuu takuulla, on meinaan niiiiin hyvää. Resepti on Suklaapossun blogista.

Minttusuklaafudge
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
250 g tummaa suklaata
1 rkl voita
150 g valkosuklaata
piparminttuöljyä
sinistä/vihreää/punaista pastaväriä

Vuoraa n. 20x20 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Ota esille kaksi pientä kattilaa. Mittaa toiseen kattilaan n. 2,25 dl kondensoitua maitoa, lisää joukkoon paloiksi pilkottu tumma suklaa ja voi. Kaavi loput (vajaa desi) kondensoidusta maidosta toiseen kattilaan ja lisää paloiksi pilkottu valkosuklaa. Kuumenna molempia kattiloita samanaikaisesti miedolla lämmöllä, kunnes suklaat sulavat. Sekoittele seoksia ja varo polttamasta pohjaan - huomioi, että sula seos on varsin jähmeää eikä muistuta koostumukseltaan tavallista sulatettua suklaata! Ota kattilat sitten pois levyltä ja sekoita molempien joukkoon hieman piparminttuöljyä. Ole varovainen, ettei humpsahda liikaa, lisäile muutama tippa kerrallaan ja maista aina ennen kuin laitat lisää. Värjää valkosuklaaseos halutessasi pastavärillä - tässäkin pikkiriikkinen määrä riittää.

Toimi sitten nopeasti, ennen kuin seokset jähmettyvät liikaa. Levitä suurin osa tumma suklaa -seoksesta vuoan pohjalle, jätä talteen n. 2-3 rkl. Levitä päälle valkosuklaaseos tasaiseksi kerrokseksi. Tiputtele pinnalle nokareittain loput tumma suklaa -seoksesta ja vetele heti veitsellä pintaan kuvioita. Laita päälle pala leivinpaperia ja painele pinta kädellä tai esim. pienellä kakuntasoituslastalla tasaiseksi. (Muista tarkistaa pinnan tasaisuus raottamalla päällä olevaa leivinpaperia - pinta voi jäädä röpelöiseksi, vaikka se tuntuisi leivinpaperin läpi sileältä...) Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai mieluummin yön yli. Leikkaa levy pieniksi suupaloiksi. Säilytä fudge jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Jos antaa näitä lahjaksi, kuinka kauan säilyvät huoneenlämmössä? Osaatko yhtään arvioida :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain muusta fudgeohjeesta muistelen lukeneeni, että säilyisivät ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä noin pari päivää. Mutta tosiaan en ole varma. :)

      Poista