22.11.2015

Hypnoottinen kasvispiirakka

Hohoo, tästä tuli aika hieno! Piirakan makumaailma on yksinkertainen ja antaa kasvisten puhua puolestaan, mutta ulkonäön puolesta tämä on kyllä luokkaa showstopper. Näyttävä piirakka syntyy helpommin kuin uskoisi, sen kun vaan leikataan juustohöylällä kasvikset suikaleiksi ja asetellaan sisäkkäin. Iisiä, lupaan! Jos tuntuu siltä, että pelkkä kasvistäyte on liian pliisu, potkua voisi lisätä esimerkiksi paistetulla pekonilla ja chilillä.

Spiraalikasvispiirakka
pohja:
120 g voita
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka kylmää vettä

täyte:
3 isoa porkkanaa
0,5-1 kesäkurpitsa
0,5-1 munakoiso
1,5 palloa (~ 190 g) mozzarellaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 muna
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta
oliiviöljyä

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Sekoita grahamjauhot, ruisjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja nypi joukkoon voi. Lisää tilkka kylmää vettä, jotta taikinasta tulee tasainen pallo. Voitele sitten vuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita siksi aikaa jääkaappiin kun preppaat kasvikset.

Kuori porkkanat. Leikkaa esim. juustohöylällä kasvikset pitkiksi siivuiksi ja tarvittaessa vielä trimmaa veitsellä siivut suurinpiirtein saman levyisiksi.

Kuumenna uuni 190 asteeseen ja esipaista pohjaa n. 8 minuuttia. Pohjan ollessa uunissa tee täyte. Leikkaa mozzarella hyvin pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon kermaviili ja muna. Mausta reilulla kädellä mustapippuria, suolaa ja paprikajauhetta.

Ota pohja uunista ja levitä pohjalle juusto-kermaviilitäyte tasaiseksi kerrokseksi. Ala asettelemaan kasvissuikaleita ulkoreunasta alkaen niin tiiviisti kuin pystyt, kunnes koko vuoka on täynnä. Sudi pinnalle tilkka oliiviöljyä ja paista uunin alatasossa 190 asteessa noin 40 minuuttia. Laita vuoan päälle leivinpaperi, jotta kasvikset eivät tummu liikaa. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

*     *     *

Mitä tehdä jämäkasviksilla?
Mikäli kasvissuikaleita jää yli, suosittelen tekemään niistä pientä huikopalaa (piirakka on kuitenkin sen 40 minuuttia uunissa, niin nälkähän siinä odotellessa ehtii tulla). Paista kasviksia pannulla muutama minuutti, kunnes ne hieman pehmenevät, mutta niissä on edelleen purutuntumaa. Lisää suolaa ja oliiviöljyä ja nauti sellaisenaan, nam!

11 kommenttia: