12.2.2015

Kiinalaista appelsiinikanaa

Huhhei, mikä kuvarumba takana. Olen ottanut kaikki viimeaikaiset ruokakuvat vahingossa raw-muodossa. Tiedostojen auki saaminen on ollut varsin takkuavaa ja kuvien läpikäyminen on vienyt pienen ikuisuuden vanhalla jumittavalla läppärilläni... Mutta nyt jaksoin viimein ryhtyä hommiin ja löysinkin kuva-arkistoistani tämän ihanan kiinalaisen appelsiinikana-annoksen, jonka Mikki loihti tässä taannoin. Alkuperäinen resepti on Cooking Classy -blogista. Ihan kuulkaa vesi herahti kielelle, kun muistelin kyseistä herkkuruokaa! Friteerattuja, päältä rapeita ja sisältä meheviä kanapaloja, jotka peittyvät raikkaan appelsiinisella kastikkeella... kerrassaan vastustamatonta, sanoisin. Tiedän, että reseptin nimen perusteella voisi päätellä, miltä annos maistuu. Täytyy kuitenkin myöntää, että olin yllättynyt, kuinka appelsiininen lopputulos olikaan. Kana ja appelsiini sopivat loistavasti yhteen ja tätä makuparia testaillaan varmasti jatkossakin.

Kiinalaista appelsiinikanaa
600 g broilerinfileetä
1 kuppi (~ 2,4 dl) kanalientä
1 rkl appelsiininkuorta hienona raasteena
1/2 kuppia (~ 1,2 dl) tuorepuristettua appelsiinimehua
1/3 kuppia (~ 0,8 dl) valkoviinietikkaa
1/4 kuppia (~ 0,6 dl) soijakastiketta
2/3 kuppia (~ 1,6 dl) sokeria
0,25 tl inkiväärijauhetta
2 rkl raastettua sipulia
2 valkosipulinkynttä murskana
1 tl srirachaa
mustapippuria
2 rkl maissitärkkelystä

2 munaa
1 1/4 kuppia (~ 3 dl) maissitärkkelystä
1 l rypsiöljyä

+ riisiä
+ kevätsipulia
+ seesaminsiemeniä

Leikkaa kana isohkoiksi suupaloiksi. Sekoita kanaliemi, appelsiinikuoriraaste, appelsiinimehu, valkoviinietikka, soijakastike, sokeri, inkiväärijauhe, raastettu sipuli, valkosipulimurska, sriracha ja pippuri. Mittaa kastikkeesta 2/3 kuppia (~ 1,6 dl) ja sekoita kulhossa kanapalojen joukkoon. Anna kanojen marinoitua jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Ota kana jääkaapista ja siivilöi marinadi pois. Sekoita munat kulhossa ja laita toiseen kulhoon maissitärkkelystä. Dippaa kanapalat ensin munaan ja sitten maissitärkkelykseen. Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Friteeraa kanapalat muutamassa erässä, kypsennä noin 5-7 minuuttia. Öljyn tulee olla tarpeeksi kuumaa, että kanat alkavat heti "kihistä", mutta ei kuitenkaan liian kuumaa, että kanat ehtivät kypsyä ennen kuin palavat pinnalta. Sopivan lämpötilan ja kypsennysajan löydät kokeilemalla. (Älä lannistu, jos kanat näyttävät friteerauksen jälkeen vielä vähän ankeilta - tilanne muuttuu dramaattisesti, kun kastike tulee kehiin.) Nosta friteeratut kanapalat talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy lähtee pois.

Ota sitten loput kastikkeesta ja sekoita joukkoon 2 rkl maissitärkkelystä, kuumenna pannulla kiehuvaksi. Anna porista matalalla lämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää friteeratut kanapalat ja kääntele niin, että kastiketta on joka puolella. Tarjoile keitetyn riisin kanssa ja koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti