25.1.2014

Sushia kotona: lohi-nigirit ja lohi-avokado-makit

Kun ekan kerran maistoin sushia, en yhtään tajunnut sen hypetystä. Jotkut palat eivät maistuneet oikein miltään, jotkut maistuivat pahoilta. Jonkinlainen kutina sushiin kuitenkin jäi, ja halusin maistaa sitä uudelleen. Nyttemmin olen ihastunut sushin hienovaraisiin makuihin ja voisin syödä sitä vaikka joka viikko. Paras sushikokemukseni on ehdottomasti muutaman vuoden takaiselta Lontoon reissulta. Olin jo pitkään halunnut päästä sellaiseen sushipaikkaan, jossa olisi pyörivä hihna, jolta saisi sitten valita parhaimmalta näyttävät annokset. Kun sitten törmättiin YO! Sushin ovelle ja nähtiin vilaus sushi-liukuhihnasta, niin pakkohan sitä oli mennä sisään. Oli kyllä hauskaa ja herkullista.

Sushikokin tittelin saamiseen taitaa kulua Japanissa vuosikausia, mutta mielestäni kelvollisen sushin tekeminen kotona on helppoa ja sen oppii kuka vain hetkessä. Kotikutoisten nigirien ja makien ulkonäkö ei toki yllä sushikokkien taidonnäytteiden rinnalle, mutta makuhan se aina tärkeintä on.

Lohi-nigirit ja lohi-avokado-makit
sushiriisi:
2,5 dl sushiriisiä
0,5 l vettä
0,5 dl riisiviinietikkaa
5 tl sokeria
1,75 tl suolaa

lisäksi:
150 g (graavi)lohta
1 avokado
wasabia
nori-arkkeja
soijakastiketta

+ bambumatto
+ kulhollinen vettä

Valmista ensin riisi. Laita riisit siivilään ja huuhtele, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Laita riisit kattilaan ja lisää puoli litraa vettä. Keitä matalalla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Älä avaa kantta, äläkä sekoittele riisejä. Valmista riisien kiehuessa mausteliemi: kuumenna riisiviinietikka ja lisää siihen sokeri ja suola. Hämmennä, kunnes suola ja sokeri liukenevat. Kun riisit ovat kypsyneet, kattilassa ei pitäisi olla yhtään vettä jäljellä (jos on, kaada pois). Sekoita mausteliemi riisin joukkoon. Jäähdytä riisi (huom. ei jääkaapissa - jääkaapissa etikkainen riisi kovettuu).

Leikkaa lohesta sopivankokoisia siivuja. Leikkaa avokado tikuiksi. Ota esiin wasabi, nori-arkit, bambumatto ja kulho, jossa on vettä. Vesi on tarkoitettu käsien kostuttamiseen - riisi ei tartu märkiin käsiin yhtä helposti.

Tee nigirit ottamalla käteen sopiva määrä riisiä ja muotoile siitä pitkulainen möntti. (Hienot termit, eikö! Näin ne varmaan siellä japanilaisissa sushikouluissakin opastaa.) Sipaise päälle aavistus wasabia ja asettele lohisiivu wasabin päälle. Valmis! Toki jos ja kun tekee useampia, kannattaa ensin tehdä kaikki riisimöntit ja sitten vasta siirtyä lisäämään päälliset.

Tee makit laittamalla nori-arkki bambumaton päälle. Levitä riisiä ohut kerros nori-arkille, jätä yläreunaan muutama sentti tilaa. Asettele täytteet riisilevyn keskelle poikittaissuunnassa niin, että ne yltävät vasemmasta reunasta oikeaan reunaan asti. Levitä ensin pieni määrä wasabia ja lisää lohta ja avokadoa. Kostuta nori-arkin yläreuna vedellä. Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Leikkaa terävällä veitsellä suupaloiksi.

Tarjoa nigirit ja makit wasabilla maustetun soijakastikkeen kanssa. Älä uita susheja soijassa, vaan kasta palat nopeasti kastikkeessa. Voit syödä sushia puikoilla tai sormin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti