15.1.2014

Lusikoitava smoothie rauhallisiin aamuihin

Olen melko nopea syömään, ja varsinkin smoothiet tulee hotkittua alas. Tämä on kiireisinä aamuina ihan hyvä juttu. Jos kuitenkin haluan nauttia smoothiestani perusteellisemmin, kaadan sen lasin sijaan kulhoon ja heitän päälle pureskeltavia juttuja. Yleensä nämä ovat hedelmiä, mysliä, pähkinöitä tai kookoshiutaleita. Näin syömistahti hidastuu ja ehdin nauttia joka lusikallisesta.

Käytän monissa smoothieissa chia-siemeniä geelin muodossa. Chia-siemenet sitovat itseensä jopa kymmenkertaisen määrän nestettä. Nesteen määrällä pystyy helposti vaikuttamaan, kuinka tönkköä geeliä tahtoo. Koska geeli muistuttaa rakenteeltaan sammakonkutua, murskaan sen mieluummin tehosekoittimessa sileäksi kuin syön sellaisenaan. Yleensä teen geeliä isomman satsin kerrallaan, josta riittää sitten useampaan käyttökertaan. Tönkköön geeliin käytän siementen määrään nähden 6-kertaisen määrän nestettä (yleensä vettä) ja löysempään 10-kertaisen määrän nestettä. Geeli säilyy hyvin useamman päivän jääkaapissa.

Lusikoitava smoothie
1,5 dl chia-geeliä
~ 150 g mansikoita
1 banaani
1 omena
ripaus vaniljajauhetta

päälle esimerkiksi:
päärynää
banaania
mysliä
kookoshiutaleita
mulpereita
siitepölyä

Valmista chia-geeli: sekoita 0,5 dl chia-siemeniä ja 3-5 dl vettä tai muuta nestettä (tästä määrästä riittää siis muutamaan smoothieen!). Anna tekeytyä ainakin puoli tuntia.

Blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa ja kaada kulhoon. Pilko päälle hedelmiä tai lisää mysliä, kookoshiutaleita, pähkinöitä, mulpereita tms. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti