7.1.2014

Maukas kikhernetahna eli hummus

Ihastuin hummukseen muutama vuosi sittten barcelonalaisessa kasvisravintolassa. Matkan jälkeen olen tehnyt hummusta lukuisia kertoja kotona. Se on loistava dippikastike esimerkiksi porkkanatikuille ja se maistuu myös levitteenä leivän päällä. Käytän hummukseen yleensä valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä, sillä raakoja kikherneitä pitää liottaa vedessä vähintään muutama tunti, ja sen jälkeen kypsentämisessä kuluu vielä 45-75 minuuttia. Mielestäni hummus voi maistua vähän tunkkaiselta, jos siinä ei ole riittävästi sitruunamehua, joten lisään sitruunaa aika reilulla kädellä.

Olen aina ennen jättänyt juustokuminan pois reseptistä, koska en pidä kuminasta, ja luulin niiden tarkoittavan samaa asiaa. Ostin kuitenkin epäileväisenä juustokuminaa ja yllätyin - tämähän on juuri se ihana mauste, mikä maistuu monissa intialaisissa ruoissa. Pikaisen googlettelun jälkeen sain selville, että juustokumina eli jeera ja kumina ovat tosiaan kaksi täysin eri maustetta, jotka vain sekoittuvat keskenään nimiensä vuoksi. Hämmennystä lisää se, että englanniksi juustokumina on cumin ja kumina caraway. Ei ihme, että en ole aiemmin tajunnut näiden eroa. Monet kuminanvihaajat karttavat turhaan myös juustokuminaa - kokeilkaa ja yllättykää!

Hummus
1 tlk (380 g/230 g) kypsiä kikherneitä suolaliemessä
1 keskikokoinen valkosipulinkynsi
3,5 rkl sitruunamehua
2,5 rkl oliiviöljyä
4 rkl vettä
2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
suolaa
mustapippuria
juustokuminaa eli jeeraa
paprikajauhetta

Valuta kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen. (Voit hoitaa soseutuksen myös kulhossa sauvasekoittimella.) Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää kikherneiden joukkoon. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, vesi ja tahini. Soseuta. Lisää maun mukaan suolaa, mustapippuria, juustokuminaa ja paprikajauhetta. Tarjoa esimerkiksi porkkanatikkujen ja ciabatan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti