3.2.2014

Maailman kaunein omenapiirakka

Tämä omenapiirakka on mielettömän kaunis, ja jos siitä raaskii leikata palan, huomaa, että se on myös mielettömän hyvää. Ruusun muotoon aseteltujen omenasiivujen alle kätkeytyy mehukas omenatäyte ja koko homman pitää koossa kanelilla maustettu murotaikinapohja. Parasta!Maailman kaunein omenapiirakka
pohja:
1 annos kanelilla maustettua murotaikinaa

täyte:
1 dl fariinisokeria
0,5 dl vettä
1 kanelitanko
1 sitruunan mehu
4 omenaa (esim. Royal Gala) 

päälle:
3-4 omenaa
(kanelia)
(sokeria)

Valmista murotaikina. Voitele piirakka- tai irtopohjavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla.

Tee seuraavaksi täyte. Laita kattilaan fariinisokeri, vesi, kanelitanko ja sitruunamehu. Anna porista sen aikaa, kun valmistelet omenat. Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita omenat kattilaan ja keitä sekoitellen kovalla lämmöllä noin 7 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja irtonainen neste on hävinnyt.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Esipaista piirakkapohjaa 5-10 minuuttia. Piirakkapohjan päälle kannattaa virittää leivinpaperi ja sen päälle reilusti esim. kuivia herneitä tai riisiä, jotta reunat pysyvät paikallaan. (Olen kuullut myös vinkistä, että foliosta voisi muotoilla renkaan, joka pitää reunoja ylhäällä, mutta en ole vielä testannut tämän toimivuutta.) Jos reunoja ei tue, ne lösähtävät helposti alas.

Pese päälle tulevat omenat hyvin - älä kuori! Leikkaa omenoista hyvin ohuita siivuja. Ota piirakkapohja uunista, lisää omenatäyte ja asettele päälle omenasiivuja kukan muotoon. Tämä on yllättävän helppoa - aloita reunoilta ja laita siivuja limittäin niin paljon kuin mahtuu. Keskikohta voi olla hieman haastavampi, koska ohuetkaan omenasiivut eivät taitu helposti sopivaan muotoon. Leikkaa keskustaa varten kuorijalla muutama omenasuikale ja taivuta ne rullalle. Sirottele vielä halutessasi pinnalle kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.