4.2.2014

Ensikertalainen onnistuu: suklaa-kardemumma-macaronit

Macaronit ovat aivan mahdottoman suloisia leivonnaisia, joista voi tehdä lähes minkä tahansa makuisia. Pelkäsin kuitenkin niiden valmistamista, sillä tiesin niiden olevan todella kinkkisiä. Valmistauduin koitokseen lukemalla lukuisia eri reseptejä ja katsomalla youtubesta esimerkkejä taikinan oikeasta koostumuksesta. Päätin heti, etten luista mistään vaiheesta, vaan teen kaikki prikulleen ohjeiden mukaan. Päädyin kokeilemaan Unelmaa leipomassa -blogista bongaamiani suklaa-kardemumma-macaroneja. Muualla lukemissani ohjeissa valkuaisia kehotettiin vanhennuttamaan vuorokausi huoneenlämmössä, joten en uskaltanut jättää tätä vaihetta tekemättä. En myöskään malttanut pitää näppejäni erossa itse reseptistä, vaan lisäsin kardemummaa kuorien lisäksi myös suklaatäytteeseen.

En tiedä, oliko tämä vain aloittelijan tuuria ja ensi kerralla on sitten luvassa täysi keittiökatastrofi, mutta ainakin tällä kertaa näistä tuli ihan täydellisiä. Macaronit olivat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä ja aavistuksen sitkeitä. Ne eivät olleet onttoja, vaan ihan täyttä tavaraa. Ja katsokaa nyt, miten kauniit jalat niihin muodostuivat, vau! Jos noudattaa ohjeita tarkalleen, macaronit eivät todellakaan ole ylitsepääsemättömän vaikeita vaan oikeastaan suhteellisen iisejä. Kokeile säkin!

Suklaa-kardemumma-macaronit
kuoret:
100 g valkuaisia (n. 3 munaa)
110 g mantelijauhoa
200 g tomusokeria
25 g sokeria
jauhettua kardemummaa

täyte:
100 g maitosuklaata
0,5 dl kuohukermaa
ripaus kardemummaa
pieni nokare voita

1. Erottele valkuaiset kulhoon, peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi (tai jos nyt sattuu olemaan hellettä, niin laittaisin siinä tapauksessa jääkaappiin).

2. Sihtaa mantelijauho kulhoon. Älä käytä sihtiin jääviä pieniä mantelipaloja - ne ovat liian karkeita macaroneja varten. Sihtaa myös tomusokeri ja sekoita hyvin mantelijauhon kanssa.

3. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää 25 g sokeria pikkuhiljaa valkuaisten joukkoon.

4. Kaada mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon ja kääntele nuolijalla sekaisin. (Tämä on nyt se kriittisin vaihe. Jos sekoittaa liian vähän, taikina ei laskeudu tasaiseksi. Jos sekoittaa liian paljon, taikinasta tulee liian juoksevaa eikä sitä voi oikein enää pelastaa. Voit kokeilla taikinan paksuutta laittamalla sitä vähän leivinpaperin päälle: pinnan pitäisi laskeutua tasaiseksi pinnaksi.)

5. Laita leivinpaperia kahden pellin päälle. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 3 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Koputa peltiä pöytää vasten muutaman kerran, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Ripottele kardemummaa macaronien päälle. Jätä lepäämään 30 minuutiksi. (Tämä lepovaihe on tärkeä, jotta macaronien pinta ehtii kuivahtaa. Näin macaronit nousevat uunissa ylöspäin eivätkä leviä sivuille.)

6. Testaa, ovatko macaronit kuivahtaneet tarpeeksi: jos kosketat kevyesti macaronin pintaa ja taikinaa ei jää sormiin, macaronit ovat valmiita uuniin. Vaikka kiertoilmauunissa mahtuisi paistamaan pari pellillistä kerralla, onnistuneen lopputuloksen kannalta on varmempaa paistaa vain yksi pellillinen kerralla. (Pieni lisälepo ei toista pellillistä haittaa.) Paista 150 asteessa 15-20 minuuttia macaronien koosta riippuen. Huomaa, että nämä värjäämättömät macaronit tummuvat herkästi, joten laita tarvittaessa foliota tai leivinpaperia päälle paiston aikana. Macaronit ovat valmiita, kun niiden pinta on kova ja ne irtoavat leivinpaperista. Anna macaron-kuorien jäähtyä täysin ennen täyttämistä.

7. Valmista täyte: laita suklaa ja kerma vesihauteeseen (tai suoraan kattilaan). Kuumenna ja sekoittele sen verran, että ainekset ovat tasaisesti sekaisin. Lisää nokare voita ja anna täytteen jähmettyä hieman.

8. Jos macaron-kuoret eivät ole ihan tasakokoisia, etsi jokaiselle sopiva pari. Pursota täyte tai levitä veitsellä aina yhden puoliskon päälle ja laita toinen kuori kanneksi. (Jos täyte valuu kuorien välistä, anna sen jähmettyä vielä hetki.)

9. Säilytä jääkaapissa. Macaronien on hyvä tekeytyä ainakin yön yli leipomisen jälkeen, jotta maku ja koostumus on ihan kohdillaan.

10. Ole superylpeä itsestäsi - macaronit on nyt selätetty! Jee!

2 kommenttia:

  1. Itse olen myös tehnyt macaroneja monia kertoja ja useasti myös kardemumma on päässyt mukaan esim. rommin tai kanelin kaveriksi. Se sopii macaroneihin kyllä todella hyvin, pitäisi joskus vielä tuota suklaaseen yhdistämistä kokeilla :)

    www.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Kardemumma on kyllä mun lempparimauste ja yritän tunkea sitä mahdollisimman moniin ruokiin. :D Toimi ihan hyvin suklaan kanssa. :) Käyn tsekkaamassa blogisi!

    VastaaPoista