23.3.2014

Rauhallisen teehetken skonssit

Rakastan skonsseja. Ja kukapa ei rakastaisi... Skonssit ovat jotenkin samanaikaisesti sekä ylellisiä että rosoisen kotikutoisia. Ne vaativat kaverikseen kermavaahtoa ja hilloa ja tietysti teetä. Olen kokeillut skonssien tekoa eri ohjeilla, mutta nyt päätin soveltaa ihan oman reseptini. Ja bingo! Näistä tuli sekä maultaan että rakenteeltaan parhaita skonsseja, mitä olen ikinä päässyt maistamaan. Piti ihan taputtaa itseään olalle, että hyvä hyvä. Skonssit ovat yllättävän täyttäviä ja kaksi per nenä on ihan varmasti riittävä annos. Skonssit ovat parhaimmillaan heti paiston jälkeen, eli jos on vain pari syöjää, reseptin määrät kannattaa puolittaa.

Skonsseista tulee aina mieleen hauska tapaus parin vuoden takaa Lontoon reissulta. Päätimme jo etukäteen, että käymme iltapäiväteellä jossain ihanassa kahvilassa. Olimme varautuneet sateiseen säähän, mutta ihmeen kaupalla Lontooseen iskikin helleaalto koko lomamme ajaksi. Vaikka sää ei ollut teenjuontiin se otollisin, emme millään halunneet jättää sitä kokemusta välistä. Kun törmäsimme hurmaavaan Camellia's Tea Housen ovelle, ei pois kääntyminen olisi ollut edes mahdollista. No siinäpä me sitten siemailtiin teetä ja syötiin skonssejamme ja nauraa hihitettiin, kun vaatteet liimautuivat ihoon kiinni siitä kuumuudesta. Oli kyllä silti tosi ihanaa ja siitä jäi hauska muisto, vaikka hyinen sadesää olisi ehkä sopinut tilanteeseen paremmin.

No mutta, tässäpä näiden ihanien skonssien ohje:

Skonssit
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
60 g voita
1,25 dl piimää
1 dl kuohukermaa
1 muna

+ hilloa ja kermavaahtoa

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja nypi se taikinaan niin, että voi sekoittuu tasaisesti eikä jauhojen joukossa ole enää selviä voinokareita. Lisää piimä ja kuohukerma ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikina noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi ja ota esimerkiksi kapean lasin avulla ympyrän muotoisia paloja. Kerää taikinanrippeet ja kauli taas levyksi ja ota lasilla paloja. Tee näin, kunnes taikina loppuu - minulla tuli tästä määrästä 10 skonssia. Asettele skonssit leivinpaperin päälle. Vatkaa muna kevyesti ja voitele skonssit. Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä hieman ja tarjoa vaniljalla maustetun kermavaahdon ja hillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti