9.3.2014

Korvapuustit goes solmupuustit





Tämä oli ensimmäinen kerta, kun leivon korvapuusteja. En silti malttanut pysyä ihan siinä perinteisessä mallissa, vaan leivoin pullista hauskoja solmupuusteja. Maku oli erittäin jees (fariinisokeri täytteessä on ihan pakollinen!) ja onhan nämä nyt hurjan söpöjä. Tein alussa pullista liian isoja, ja niiden paistamisessa kesti ikuisuus ja pohjatkin ehtivät jo tummua liikaa. Pienentämällä puustien kokoa ja uunin lämpötilaa toisesta erästä tuli oikein hyviä. Vaikka tuli niistä pienemmistäkin aika jättejä... Taisinkin siinä ekaa maistaessani jotain höpistä, että "nämä on tällaisia isoja rakkauspullia, että nää kuuluu jakaa jonkun kanssa". Mikki oli siihen sitten, että "no saanko mä puolet", johon minä vastasin topakasti, että "no et!". Hah! En mä nyt ensimmäisestä itse leivotusta korvapuustista noin vain luovu. (Loput sitten sovussa jaettiin.) Täytyy varoittaa, että solmupuusteissa on aika paljon näpräämistä, ja heikkohermoisten kannattanee leipoa puustit ihan siihen perinteiseen muotoon.

Korvapuustit tai solmupuustit
taikina:
5 dl kevytmaitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
2 dl sokeria
1,5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
~ 15 dl vehnäjauhoja

täyte:
150 g voita
2 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
0,5-1 tl kardemummaa
0,5 tl vaniljajauhetta

+ 1-2 kananmunaa voiteluun
+ raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva sen joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna, ja sekoita ainekset sekaisin. Lisää noin 10 dl jauhoja pienissä erissä ensin puuhaarukalla ja myöhemmin käsin sekoittaen (ellet käytä yleiskonetta). Lisää sitten sulatettu voi ja lisää loput 5 dl jauhoja. Vaivaa sileäksi taikinaksi. Jätä kohoamaan liinan alle lämpöiseen paikkaan 45-60 minuutiksi.

Valmista täyte sekoittamalla huoneenlämpöinen voi, fariinisokeri ja mausteet sähkövatkaimella. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kaulitse puolet taikinasta noin 40 cm x 50 cm kokoiseksi suorakulmioksi. Levitä puolet täytteestä veitsen avulla tasaisesti koko taikinalevyn päälle.


Saadaksesi korvapuusteista tällaisia solmun muotoisia, tee näin:

Jaa taikina mielessäsi vaakasuunnassa kolmeen osaan. Taita vasen kolmannes keskelle ja nosta sen päälle oikea kolmannes - nyt taikinalevyn pitäisi olla kolmessa kerroksessa. Leikkaa taikina kolmeen yhtä suureen palaan (leikkaa siis vaakasuunnassa). Leikkaa jokainen pala kuuteen ohueen suikaleeseen ja leikkaa suikaleet vielä kahtia, mutta jätä yläreunoista noin 1-2 senttiä leikkaamatta. Nyt sinulla pitäisi olla vähän kuin housujen mallisia paloja. Kierrä "housunlahje" monta kertaa itsensä ympäri ja tee sitten sama toiselle "lahkeelle". Kiedo taikinasuikaleet tiiviiksi solmuksi ja jätä suikaleiden päät pullan alapuolelle. Vatkaa munien rakenne rikki ja voitele silikonisen pullasudin avulla korvapuustit. Ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 10-25 minuuttia pullien koosta riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti