29.5.2014

Terveellinen versio klassikosta: raakaporkkanakakku

Porkkanakakku on ehdottomasti suosikkileivonnaiseni. Olen kokeillut sen leipomista useilla eri resepteillä, ja olen päätynyt tähän versioon, jossa kaikki on kohdallaan. Kakku on täydellisen mehevää ja mausteista ja niin hyvää, että en hevillä lähtisi enää kokeilemaan muilla resepteillä porkkanakakun tekemistä. No, sitten törmäsin tähän This Rawsome Vegan Life -blogin raakaporkkanakakkuun, ja tiesin heti, että tätä pitäisi testata. Muokkasin reseptiä hieman omaan makuuni sopivammaksi ja jee; nyt minulla on kaksi täysin erilaista, mutta aika lailla täydellistä porkkanakakkureseptiä. Kokeile vaikka molempia!

Raakaporkkanakakussa käytetään silputtujen porkkanoiden lisäksi taateleita, kaura- ja kookoshiutaleita, mantelijauhoa sekä tietysti ihania mausteita. Perinteisen tuorejuustokuorrutteen sijaan raakaversiossa käytetään cashew-pähkinöistä tehtyä tahnaa, joka maustetaan sitruunamehulla ja vaahterasiirapilla. (Minulla tuota cashew-kuorrutetta jäi yli jonkin verran, mutta käytinkin todella pientä vuokaa, joten kuorrutettavaa pinta-alaa ei ollut kovin paljoa. Ylijääneen kuorrutteen söin hedelmien kanssa, nam nam.)

Kakku on tosi hyvää, ja luulisin sen maistuvan kenelle tahansa ruokavalioista riippumatta. Muista varautua siihen, että kakun tekeminen vie vähän enemmän aikaa, koska pähkinöitä pitää liottaa ja kakun antaa tekeytyä jääkaapissa yön yli!



Raakaporkkanakakku
kakku:
1,5 kuppia (~ 3,6 dl) kaurahiutaleita
0,5 kuppia (~ 1,2 dl) kookoshiutaleita
4 rkl mantelijauhoa
1,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl muskottipähkinää
2-3 porkkanaa
2 kuppia (~ 4,7 dl) pehmeitä taateleita

kuorrute:
~ 220 g cashew-pähkinöitä
4 rkl sitruunamehua (~ 1 sitruunan mehu)
2 rkl kookosöljyä
0,75 dl vaahterasiirappia
1-2 rkl vettä

päälle:
kanelia
pekaanipähkinöitä
mantelirouhetta
pistaasipähkinöitä

Aloita cashew-kuorrutteesta. Laita cashew-pähkinät likoamaan veteen ainakin muutamaksi tunniksi (voit jättää myös likoamaan yön yli). Laita sitten pähkinät, sitruunamehu, kookosöljy ja vaahterasiirappi tehosekoittimeen. Lisää mahdollisimman vähän vettä - vain sen verran, että saat tasaista tahnaa. Laita cashew-tahna jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun teet kakkutaikinan.

Laita kaura- ja kookoshiutaleet teholeikkuriin ja surrauta hienommaksi jauheeksi, siirrä kulhoon. Sekoita joukkoon mantelijauho, kaneli, kardemumma, inkivääri ja muskottipähkinä. Kuori porkkanat ja pilko muutamaan palaan, hienonna teholeikkurin avulla pieneksi silpuksi. Lopuksi poista taateleiden kivet ja hienonna teholeikkurissa tahnaksi. Vaivaa porkkanasilppu ja taatelitahna kuivien aineiden joukkoon niin, että saat tasaista, paksuhkoa taikinaa.

Leikkaa pienen irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Jaa taikina kahteen osaan ja painele puolet taikinasta tasaiseksi kerrokseksi irtopohjavuokaan. Levitä noin 1/3 cashew-kuorrutteesta pohjakerroksen päälle. Laita kakku pakastimeen niin pitkäksi aikaa, että cashew-kuorrute on kovettunut. Painele sitten loput taikinasta vuokaan ja jätä jääkaappiin tekeytymään (mielellään yön yli).

Irrota kakku vuoasta ja kuorruta se. Ripottele päälle kanelia ja koristele esimerkiksi pekaanipähkinöillä, mantelirouheella ja pieneksi pilkotuilla pistaasipähkinöillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti