22.5.2014

Paistettua parsaa ja hollandaise-kastiketta

Parsamania alkaa hieman hiipumaan ja makunystyrät alkavat kaipailemaan jo mansikoiden ja muiden kesäherkkujen perään. Nyt kuitenkin vielä yksi parsaohje tältä keväältä eli melkoinen klassikkoannos: pannulla paistettua vihreää parsaa ja ihanan voista hollandaisea. Kokeilin ekaa kertaa hollandaisen tekoa ja se oli yllättävän nopea juttu. Hollandaisea ei kannata tehdä sen enempää kuin kerralla tarvitsee, koska uudelleen lämmittäessä se menee helposti pilalle. Tuo alla olevan reseptin määrä on kuitenkin aika minimimäärä, mitä kastiketta voi tehdä (yhden keltuaisen vispaaminen on todennäköisesti vähän tuhoon tuomittua) ja siitä riittää parille hengelle. Jos on yhtään enemmän syöjiä, niin kannattaa reilusti tuplata reseptin määrät!

Paistettu parsa
1 nippu vihreää parsaa
reilu nokare voita
suolaa

Katkaise parsoista puumainen tyviosa pois. Kuumenna pannu ja lisää voi. Paista parsoja pannulla noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat saada hieman väriä. Mausta suolalla.

Hollandaise-kastike
50 g voita
2 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
suolaa
valkopippuria

Sulata voi ja jätä odottamaan. Laita kattilan pohjalle vähän vettä ja varaa esiin kattilaan nähden sopivan kokoinen kulho (tai käytä haudutuskattilaa). Erottele keltuaiset kulhoon ja lisää sitruunamehu. Kuumenna vesi poreilevaksi, älä anna kiehua täysillä! Laita kulho kattilan päälle ja ala vispaamaan voimakkaasti. Jatka vispaamista, kunnes seos on kuohkea ja paksuhko. Lisää sitten voisula ohuena norona ja vispaa samalla koko ajan. Poista kulho vesihauteesta ja mausta suolalla ja valkopippurilla. (Jos keltuaiset ovat päässeet kypsymään liikaa ja kastikkeessa näkyy klimppejä, tilanne on vielä mahdollisesti pelastettavissa siivilöimällä.)

2 kommenttia:

  1. Pakko kehua blogiasi! Ihan huikeita reseptejä, muutamia oon ite näistä kokeillut ja ihastunut totaalisesti! Varsinkin se kasvissose keitto oli todella helppoa tehdä. Päädyin tarjoilemaan sitä sinun reseptilläsi eräissä isoissa juhlissa ja kaikki pitivät siitä todella paljon. Hyvää kesää ja toivottavasti postailet tänne kaikkia ihania kesäherkkuja ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos hurjasti! Enpä olisi blogia aloittaessani arvannut, että näistä resepteistä olisi iloa jollekin muullekin kuin minulle, joten tosi kiva saada tällaista palautetta. :) Hyvää kesää myös sinulle!

      Poista