28.4.2014

Herneenversojen kasvattaminen ikkunalaudalla

Herneitä saadaan vielä odottaa jokunen tovi, mutta herne-ikävää voi lievittää kasvattamalla maukkaita  herneenversoja ikkunalaudalla. Niiden kasvamista on kiva seurata ja versoista saa kivoja lisiä ruokiin. Versoja voi käyttää esimerkiksi salaateissa, leivän päällä tai koristeina annosten päällä. Herneenversojen kasvattaminen on niin helppoa, että siinä ei oikein voi epäonnistua. Versot ovat myös varsin nopeakasvuisia: kuvan versot ovat kasvaneet vain kahden viikon ajan! Tällaisille malttamattomille kasvattajille herneenversot  sopivat paremmin kuin hyvin. Miten homma siis toimii? No näin:

1. Tarvitset kuivattuja herneitä, multaa ja jonkinlaisen ruukun tai laakean astian. Herneitä saa lähes mistä tahansa kaupasta ison pussillisen noin eurolla. Edullista!

2. Laita iso kourallinen herneitä likoamaan veteen vuorokaudeksi tai vähintään yön yli. Herneet turpoavat reilusti vedessä.

3. Laita ruukkuun muutama sentti multaa ja painele herneet multaan hyvin lähelle toisiaan. Ripottele päälle sen verran multaa, että herneet juuri ja juuri peittyvät. Kastele hyvin.

4. Laita herneet itämään pimeään paikkaan, tarvittaessa voit virittää esimerkiksi foliota niiden päälle (jätä kuitenkin ilmareikiä!). Pidä multa kosteana, kastele tarvittaessa päivittäin.

5. Kun herneet alkavat itää eli vihreää alkaa pukata pinnalle, vie astia valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Pidä multa kosteana koko kasvun ajan.

6. Versot ovat parhaimmillaan noin 10-15 cm pituisina eli noin parin viikon ikäisinä. Vanhempana versot alkavat muuttua puumaisiksi. Muista, että versot kasvavat pari kertaa uudestaan, joten älä heitä heti ensimmäisen käytön jälkeen pois.

2 kommenttia: