30.4.2014

Astetta parempi vappujuoma: minttusima

Hauskaa vappua kaikille lukijoille! Meillä ei vieläkään tiedetä, miten sitä tänä vuonna juhlittaisiin... Ollaan kuitenkin kerrankin varauduttu ruokien ja juomien osalta. Juomana on kauan odotettua kotitekoista simaa, nam! Minä luokittelen simat kolmeen luokkaan. Ensiksikin on kaupan "sima"-limsat, joista ei voi puhua kuin lainausmerkkien kanssa simana. Tähän vaihtoehtoon olen turvautunut kerran kakarana, kun juotiin kaikki itse tehdyt ja lisää oli saatava. (Ei kyllä saatu itse ostettua, kun ikä ei vielä riittänyt... hohhoijaa, tätä ikärajaa en jaksa ymmärtää.) Toiseksi on ihana, perinteinen, tumma kotisima, joka kuuluu erottamattomasti vappuun. Ja sitten on vielä nämä tuunatut kotisimat, joista paras lienee minttusima. Minttu kuulostaa ehkä hieman oudolta siman mausteelta, mutta uskokaa pois, se sopii juomaan täydellisesti. Minttusima on myös mainio kesäjuoma, joten ei tarvi odotella ihan ensi vuoteen asti, jos haluaa kokeilla tätä makuelämystä!

Minttusima
1 pkt (500 g) fariinisokeria
1 nippu viherminttua/vahvaa minttua (~ 1,5-2 dl revittyjä mintunlehtiä)
2 sitruunaa
4 l vettä
1/8 tl (noin herneen kokoinen pala) tuorehiivaa

+ sokeria
+ rusinoita

Laita fariinisokeri isoon kattilaan tai ämpäriin. Revi mintun lehdet ja sekoittele hyvin sokerin kanssa. Pese sitruunat ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Purista myös sitruunoiden mehu ja lisää sokerin joukkoon (ei tarvitse noukkia siemeniä pois!). Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi ja kaada kattilaan, sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lisää 2 l kylmää vettä. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää pieni pala tuorehiivaa ja sekoita joukkoon. Peitä kannella ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Laita pulloihin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Siivilöi sima ja kaada pulloihin. Sima valmistuu jääkaapissa noin viikossa (ja huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä). Rusinoiden pitäisi nousta pinnalle, kun sima on käynyt tarpeeksi, mutta maistamalla toki selviää paremmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti