14.12.2016

Sitruuna-lime-marenkitarteletit

Nyt on juhlan aika! Työt ovat tältä vuodelta ohi ja edessä on unelmieni loma Aasiassa. Jihuu! Blogi hiljenee nyt noin kuukaudeksi, mutta tammikuussa palataan sitten taas uudella energialla.

Jos olisin uutena vuotena kotosalla, tekisin varmasti juhlapöytään näitä tarteletteja, joiden täytteenä on sitruuna-limecurdia ja päällä italialaista marenkia. Ne ovat kerrassaan herkullisia! Makeaa, kirpeää ja rapeaa - mitäpä siitä muuta voisi jälkiruoalta edes kaivata. Taikinapohjien tekoon nappasin ohjeen Annin Uunissa -blogista, mutta muut osat reseptistä on omaa sävellystä.

Sitruuna-lime-marenkitarteletit
taikina:
150 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
30 g tomusokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 keltuainen
1 tl kylmää vettä

lemon & lime curd:
2 sitruunaa
3 limeä 
4 keltuaista
1 dl + 1 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
75 g voita 

italialainen marenki:
2,5 dl sokeria
1 dl vettä
3 valkuaista

Tee taikina. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, tomusokeri ja suola kulhossa. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi jauhoseoksen joukkoon. Lisää lopuksi keltuainen ja kylmä vesi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään tunniksi.

Pese sitruunat ja limet hyvin ja raasta niiden kuoret hienolla terällä. Laita kuoriraaste paksupohjaiseen kattilaan. Purista sitruunoiden ja limejen (limettien??) mehu suoraan kattilaan - ei haittaa, vaikka mukana menisi siemeniä (ne siivilöidään myöhemmin pois). Sitruuna- ja limemehua pitäisi tulla yhteensä n. 2 dl. Lisää kattilaan myös keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoitellen kiehumispisteeseen, jolloin taikina paksuuntuu. Ota heti pois levyltä. Siivilöi seos heti. Leikkaa voi kuutioiksi ja sekoita kuuman curdin joukkoon. Anna jäähtyä ja säilytä sitten jääkaapissa.

Tee sitten taikinapohjat. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Voitele tartelettivuoat. Leikkaa taikinalevystä sopivan kokoisia paloja ja painele ne sitten tartelettivuokiin. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohjat haarukalla. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on saanut hieman väriä. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan ja irrota vasta jäähtyneenä.

Tee italialainen marenki. Laita sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 8 minuuttia, kunnes sokerisiirappi on 120-asteista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokerisiirappi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan suurella teholla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

Lopuksi kokoa tarteletit. Lusikoi sitruuna-limecurdia taikinapohjien päälle. Laita marenki pursotuspussiin ja pursota lemon curdin päälle haluamaasi muotoon. Polta marengin pinta tohottimella eli kaasupolttimella kauniin ruskean väriseksi.

3 kommenttia:

  1. Kiitos kuluneesta ja vielä kerran haluan toivottaa hyvää sekä turvallista matkaa!

    VastaaPoista
  2. Oioi, kuinka herkullisen näkösiä ♥

    VastaaPoista