21.4.2017

Bagelit ja punajuuri-graavilohi

Tämä oli eka kerta, kun maistoin bageleita, joten minulla ei ole mihin verrata.... mutta ouuuu jeeeessss. Niin hyvää! Taikinasta tuli tosi maukasta ja luulisin sitkeän rakenteen olevan juuri kohdillaan. Yleensä mulla on ollut haasteita hiivataikinoiden kohottamisessa, mutta tämä turposi yön aikana jääkaapissa niin, että meinasi valua pois isosta kulhosta. Taikina levisi uunissa vielä niin paljon lisää, että bageleiden reikä paisui umpeen. Mutta ei kai se reikä se olennaisin juttu bageleissa ole, vaan ne täytteet?! Sen verran olen elämässäni katsellut ruuduista newyorkilaisia, että tiedän bageleiden ykköstäytteen olevan tuorejuusto ja lohi. Joten sillä mentiin. No, pienellä twistillä. Tein nimittäin punajuurella värjättyä graavilohta. Punajuuri ei tuo edes nimeksikään makua, mutta antaa upean värin lohen pintaan. Ja ruoassa ulkonäkö on niin tärkeä juttu, että pieni lisävaiva on ehdottomasti sen arvoinen.

Bagelit
2 tl kuivahiivaa
2,5 rkl leipäsiirappia
3,5 dl lämmintä vettä
8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
+ seesamin- ja/tai unikonsiemeniä

Sekoita kuivahiiva ja leipäsiirappi lämpimään veteen (n. 42 °C). Lisää joukkoon vehnäjauhot ja suola ja vaivaa tasaiseksi taikinapalloksi. Jatka vaivaamista vielä 10 minuuttia, kunnes taikina on todella kimmoisaa. Jos teet käsin, kannattaa nostaa taikina pois kulhosta ja murjoa sitä pöydällä. Vaikka mulla olisi käytössä yleiskone, tekisin tämän vaiheen silti mieluummin käsin. On mitä parasta taikinaterapiaa, kun pääsee purkamaan kaikki kertyneet aggressiot siihen taikinamönttiin. :D Laita taikina takaisin isoon kulhoon, peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin tunniksi. Jatka leipomista heti tai laita jääkaappiin yöksi.

Lyö taikinasta ilmat pois ja jaa se kahdeksaan osaan. Pyörittele taikina ensin palloiksi, tee sitten keskelle reikä ja venytä litteiksi rinkilöiksi. Laita pellille liinan alle kohoamaan 15 minuutiksi.

Kuumenna isossa kattilassa vettä kiehuvaksi. Keitä bageleita pari-kolme kerrallaan molemmilta puolilta 1 minuutin ajan. Nostele reikäkauhan avulla takaisin pellille ja ripottele pinnalle unikon-/seesaminsiemeniä heti, kun bagelit ovat vielä keittämisestä kosteita.

Paista bageleita 225 asteessa 18-20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä. Puolita ja täytä haluamillasi täytteillä.



Punajuuri-graavilohi
~ 500 g lohta
0,25 rkl sokeria
0,75 rkl karkeaa suolaa
puolikkaan sitruunan kuori raasteena
1 punajuuri
+ tilliä

Nypi tarvittaessa lohesta ruodot pois ja suomusta. Laita lohifilee leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle sokeri ja suola. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienolla terällä. Ripottele sitruunakuoriraaste kalan pinnalle. Kuori punajuuri ja raasta se karkealla terällä. Levitä punajuuriraasta kalan pinnalle. Taittele leivinpaperi lohen ympärille, lisää sitten kerros kelmua/foliota. Laita kala kevyen painon alle esim. kahden lautasen/tarjottimen väliin. Pidä jääkaapissa 1-2 vrk. Kaavi sitten punajuuriraaste pois lohen päältä. Hienonna tilliä ja ripottele lohen pinnalle. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile esim. bageleiden täytteenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti