26.12.2013

Odotuksen arvoinen pataleipä

Haluttiin kokeilla tehdä kuuluisa no-knead bread, ja sehän onnistui mainiosti Kaikki äitini reseptit -blogin selkeillä ohjeilla. Tämä leipä on helppo, ja se vaati leipojaltaan lähinnä kykyä odotella. Leivän teko tulee nimittäin aloittaa jo päivää ennen paistamista.

Pataleipä valmistuu - arvasit varmaan jo - valurautaisessa tai missä tahansa uuninkestävässä padassa. Padan ansiosta leipään muodostuu todella rapea kuori, jota ei sitten kannata pilata säilyttämällä valmista leipää muovipussissa.

Pataleipä
7 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
0,25 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
4 dl lämmintä vettä
+ pari kourallista vehnäjauhoja taikinan työstämiseen

Sekoita hiivaleipäjauhot, kuivahiiva ja suola isossa kulhossa, lisää lämmin vesi. Sekoita ainekset sekaisin. Tässä vaiheessa taikina on koostumukseltaan sellaista, että se tarttuu aika ärhäkästi kiinni sormiin. Peitä kulho liinalla tai kelmulla ja jätä lämpöiseen paikkaan 12-18 tunniksi.

Ihmeellistä kyllä, mutta nyt kun pikkiriikkinen hiivamäärä on työskennellyt ahkerasti kellon ympäri, taikina on noussutta ja kuplivaa eli se näyttää suurinpiirtein tältä:Seuraavaksi laita reilusti jauhoja leivonta-alustalle (esim. silikoninen leivonta-alusta on tässä kätevä) ja kippaa löllö taikina sille. Käytä apunasi leivontakaavinta ja kääntele taikinaa muutaman kerran nostamalla nurkka kerrallaan keskelle. Löllöstä taikinasta tulee nopeasti kiinteämpi, mutta edelleen löysähkö taikinapallo. Seuraavaksi laita johonkin kulhoon liina ja jauhota se hyvin. Kaada taikina kulhoon liinan päälle (älä välitä taikinan pinnalle jäävistä rypyistä), laita toinen liina tai kelmu kulhon päälle ja anna kohota 1-2 tuntia.Kun leipä on kohonnut vähintään tunnin, laita pata uuniin ja uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, odottele vielä puoli tuntia. Tarkoituksena on kuumentaa pata kunnolla, jotta taikina ei tartu siihen. Seuraavaksi ota pata uunista ja kaada taikina siihen. Laita kansi päälle ja paista 20 minuuttia ala-keskitasolla. 20 minuutin jälkeen nosta lämpötilaa 250 asteeseen ja ota kansi pois. Anna paistua ilman kantta vielä noin 20 minuuttia. Muista kuitenkin tarkkailla, ettei leipä ehdi palaa - me laitettiin 10 minuutin jälkeen folio päälle palamista estämään. Leivän tullessa uunista, kippaa se samantien ritilälle jäähtymään.Tai no, tässä vaiheessa on odotettu jo niin kauan ja moneen otteeseen, että saa sitä kuumanakin syödä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti