18.2.2016

Pieni kinkkuvoileipäkakku

Rrrrakastan voileipäkakkuja. Kaikissa sukukekkereissä skippaan aina kermatäytekakut ja pikkuleivät ja katseeni porautuu tuohon juhlapöydän odotetuimpaan herkkuun. Tai vaihtoehtoisesti katseeni porautuu siihen tyyppiin, joka on päättänyt juhlien tarjonnasta, mikäli voileipäkakkua ei olekaan tarjolla. :D No ei vaiskaan. :)

Koska edellisistä juhlista on vierähtänyt jo liikaa aikaa ja kutsuja tuleviinkaan tapahtumiin ei ole tipahdellut postilaatikosta, niin päätin voileipäkakkuhimoissani väkertää sellaisen itselleni ihan muuten vaan. Hetken kyllä epäröin - kuka muka tekee jotain voileipäkakkuja normi-tiistaina... Eikös ne kuulu olennaisesti vain juhliin? Ihan sama kuin söisi joulukinkkua joskus toukokuussa? Pöh. Nyt sanon vaan, että piru vie tuntuu mukavalta leikata arkiaamuna tästä palanen. Tekee arjestakin juhlaa!

Resepti on hieman mukaeltu versio Helmihytti-blogin ohjeesta.

Kinkkuvoileipäkakku
1-1,5 pakettia ruispaahtoleipää
puolikas sitruuna + vettä

kinkkutäyte:
200 g saunapalvia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g yrttituorejuustoa
50 g creme fraichea
5 rkl kurkkusalaattia
mustapippuria

kurkku-paprikatäyte:
1/3 kurkku
1/2 paprika
100 g yrttituorejuustoa
100 g creme fraichea
3 rkl kurkkusalaattia
mustapippuria
suolaa

kuorrutus:
1 dl vispikermaa
100-200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
suolaa

päälle esim.:
viinisuolaheinää
kirsikkatomaatteja
kinkkusiivuja

Tee ensin täytteet valmiiksi. Kinkkutäytettä varten leikkaa kinkku pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kurkku-paprikatäytettä varten leikkaa kurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Tarkista maku.

Vuoraa noin 20 cm kokoinen irtopohjavuoka kelmulla, kelmua saa tulla reilusti vuoan ylikin. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele paahtoleipäpaloja vieriviereen vuoan pohjalle niin monta kuin mahtuu ja leikkaa jäljelle jääviin koloihin sopivia paloja, laita niin tiiviisti kuin pystyt. Kostuta vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä kinkkutäyte tasaiseksi kerrokseksi. Tee toinen kerros leivistä ja kostuta. Levitä toiseen väliin kurkku-paprikatäyte. Tee lopuksi vielä yksi kerros leivistä ja kostuta se. Kääri päälle kelmua ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakkuvuoan päältä kelmu ja kumoa koko kakku varovasti nurinpäin suoraan tarjoiluastian päälle. Irrota vuoka ja poista kelmu. Tee kuorrute. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuuston kanssa, mausta valkopippurilla ja suolalla. Levitä tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle ja reunoille. Koristele makusi mukaan. Itse käytin viinisuolaheinää, puolitettuja kirsikkatomaatteja ja kinkkusiivuja, jotka ensin leikkasin puoliksi ja pyöritin sitten rullalle.

8 kommenttia:

  1. Jännä koristelu! Vallankin sivuihin "liimatut" viinisuolalehdet toivat heti mieleen sen yhden Marimekon kankaan. (Metsänväki, ja siihenhän liittyi tietty skandaali, mutta ei se voileipäkakkua pahenna :)
    Pistän ohjeen muistiin, että seuraavalla kerralla teen kuorrutuksen sun ohjeellasi. Kermaa on tullut pihistettyä liian kauan ja valkopippuri on unohtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihan totta, viinisuolaheinät on kuin pieniä puita. :)

      Poista
  2. En ole ikinä näin kaunista voileipäkakku nähnytkään, v-a-u.

    VastaaPoista
  3. Olet yksi lempibloggaajistani. Blogisi ulkoasu on kaunis ja reseptit herkullisia. Harmi, että päivität blogia nykyään todella harvoin. Toivottavasti et ole lopettamassa päivittämistä. 😕

    Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitoksia! Viime aikoina elämässä on ollut niin paljon isoja muutoksia, että ei vain millään ole riittänyt voimavaroja blogin aktiiviseen päivittämiseen. En missään nimessä ole lopettamassa! :) Postauksia alkaa varmasti tulla vähän tiiviimmässä tahdissa, kunhan saan muun elämän taas rullaamaan. :)

      Poista
  4. Kuinka monelle hengelle kakku riittää noin suurin piirtein? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. vaikea sanoa. Riippuu ihan tilaisuudesta, että onko muitakin tarjottavia. Kerta-annoksena pitäisin "kahden tomaatin" kokoista palasta eli riittäisi noin kahdeksalle, mutta tosiaan jos on paljon muutakin syömistä, niin riittää varmaan tuplamäärälle ihmisiä. :)

      Poista