20.4.2015

Bloggari mokailee: viheliäiset sitruunatäytekeksit

Juu, otsikko on aika negatiivisesti latautunut ja saattaa karkoittaa osan lukijoista, mutta ei se mitään. En halua esittää, että ruokabloggarillakin kaikki menisi aina nappiin - ainakin omasta mielestäni on mukavaa lukea muiden töppäilyistä. Haluan siis rehellisesti tunnustaa, että nämä pirulliset keksit koettelivat kärsivällisyyttäni aika huolella. :D 

1) Meillä oli leivontahetkellä hirveän kuuma sisällä ja jääkaapissa viilennyt taikina ehti lämmetä kaulimisen aikana ihan liikaa, jolloin se jämähti mukavasti alustaan ja keksien irrottaminen oli täysin mahdotonta. Tämä johti siihen, että yritin aina välillä viilentää taikinaa jääkaapissa ja aloittaa uudestaan, mutta ongelma toistui ja toistui ja toistui. En ole tainnut koskaan ennen nähdä yhtä paljon repeytyneitä ja epämuodostuneita keksejä.

2) No vihdoin ja viimein sain sitten pellillisen valmiiksi uunia varten. Ja onnistuin polttamaan ne.

3) Toinen pellillinen onnistui loistavasti. Katselin tyytyväisenä vierestä, kun apukokkini siirsi keksit ritilälle jäähtymään. Ja sitten siirsi ritilää ja onnistui vahingossa tiputtamaan kaikki keksit lattialle. En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun tuntikausien äherrys oli murusina lattialla.

Sain loppujen lopuksi pelastettua lattialta nuo kuvassa näkyvät keksit (5 kpl). Ahahahhahahahaha. Ei ihan heti tee mieli ryhtyä leipomaan näitä uudelleen... Olivat kuitenkin sen verran hyviä, että laitan reseptin ylös siltä varalta, että joskus vuosikausien päästä uskaltaudun uudelleen koettelemaan hermojani. :D Tai jos joku muu siellä haluaa testata, pystyykö selättämään tämän keksi-koettelemuksen. Kertokaa ihmeessä, jos olette niin rohkeita!

Unikonsiemenkeksit sitruunatäytteellä
taikina:
220 g voita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl unikonsiemeniä

täyte:

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot ja suola. Lopuksi sekoita joukkoon unikonsiemenet. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi.

Kauli jäähtynyt taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta pyöreällä muotilla paloja. Leikkaa puoleen taikinaympyröistä pienemmällä muotilla (esim. pursotustylla on tässä kätevä!) keskelle kolo. Siirrä kokonaiset ympyrät (eli keksien alaosat) yhdelle pellille ja renkaat (eli keksien päällisosat) toiselle pellille. Siirrä pellit vielä jääkaappiin ennen paistoa noin 15 minuutiksi, jotta keksit ehtivät jähmettyä uudelleen eivätkä menetä paiston aikana muotoaan.

Paista 175 asteessa noin 7-8 minuuttia. Huomaa, että keksit palavat todella helposti, joten kyttää herkeämättä tilannetta uuninluukulla äläkä edes harkitse tekeväsi samalla jotain muuta. Ota keksit uunista heti, kun niiden reunat alkavat saamaan hieman väriä. Siirrä keksit ritilän päälle jäähtymään. 

Täytä jäähtyneet keksit (itse tehdyllä) lemon curdilla, yhteen keksiin menee noin 1 tl täytettä. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

2 kommenttia:

  1. VOI EI, tiedän niin tunteen! Juuri tuo, kun ei todella tiedä, itkisikö vai nauraisiko vai tekisikö molempia yhdellä kertaa... Nämä ovat kyllä sekä kuulostavat että näyttävät unelmaisille, kaikista kummelluksista huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep jep. :D Lopputulos oli kyllä hyvä, mutta ois kyllä sillä kaikella vaivalla saanut tulla vähän enemmän kuin 5 keksiä... :'D

      Poista