3.9.2014

Viettelevät suklaa-kinuskimacaronit (+ hypnoottinen gif-animaatio)

Aah, macaroneja. Innostuin taas leipomaan näitä söpöjä pieniä taideteoksia, kun löysin kaupasta silikonisia macaron-leivonta-alustoja mukavasti alennettuun hintaan. Yhden testikerran jälkeen en oikein tiedä, että oliko kannattava ostos vai ei. Minulla on yleensä vaikeuksia saada kuorista samankokoisia, mutta pursottaminen macaron-maton pieniin koloihin sujui varsin kivasti. Suuri plussa siis siitä, että kuorista saa helposti tasakokoisia. Toisaalta en yhtään tykännyt siitä, että macaroneihin muodostui leivonta-alustan takia tuollainen pieni kiiltävä ja tasainen reuna ennen kaunista pitsireunusta. Lisäksi moni macaron-kuorista halkesi pinnalta. Tätä ei ole tapahtunut minulle aikaisemmin, joten en osaa sanoa, aiheuttiko halkeamisen tämä alusta, liian lyhyt lepoaika pursotuksen jälkeen vai huono koostumus taikinassa. No, pitääpä testailla lisää.

Tällä kertaa päädyin leipomaan suklaamacaroneja kinuskitäytteellä. Ou jee, oi kyllä. Sanoisin, että aika timanttinen makuyhdistelmä. Yleensä ehkä tykkään fariinisokerista tehdystä kinuskista enemmän, mutta tällä kertaa halusin kokeilla paahtokinuskia. Sen tekeminen ei ollutkaan yhtään niin pelottavaa kuin aluksi luulin ja koostumuksesta tuli juuri sopivan jämäkkää macaronien täytteeksi. Olin niin lumoutunut tekemästäni kinuskista, että ilokseni ähersin siitä elämäni ensimmäisen gif-animaation. (En tiedä yhtään, miksi animaatiossa käytetyt kuvat menivät ihan rakeiseksi pikselimössöksi, mutta eipä se nyt hirveästi haittaa.) Kinuskin valumisessa on kyllä jotain todella hypnoottista ja olen jo monta kertaa palannut tuijottamaan tuota alla olevaa kuvaa. Animaatiossa kinuski on vielä aika juoksevaa, mutta se kyllä jähmettyy siitä vielä reilusti.

Mutta nyt loppu höpinöille, mennäänpä itse asiaan eli reseptiin!

Suklaa-kinuskimacaronit
kuoret:
110 g valkuaisia (~ 3 munaa)
25 g sokeria
200 g tomusokeria
105 g mantelijauhoa
15 g leivontakaakaojauhetta

Laita valkuaiset kulhoon, peitä kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 1 vuorokausi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää pikkuhiljaa joukkoon sokeri. Siivilöi tomusokeri, mantelijauho ja kaakaojauhe kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele taikinaa nuolijalla, kunnes siitä tulee sopivan paksuista. (Jos nostat taikinaa leivinpaperille, pinnan tulisi laskeutua tasaiseksi. Huomaa myös, että taikinasta tulee sitä löysempää, mitä enemmän sitä kääntelee, joten ole varovainen, ettet työstä taikinaa liikaa.)

Laita pellille leivinpaperia tai silikoninen macaron-alusta. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 3 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Kopauta peltiä muutaman kerran pöytään, jotta taikinan ilmakuplat poistuvat. Jätä kuoret lepäämään noin 30 minuutiksi, kunnes voit kevyesti koskettaa niiden pintaa, eikä taikinaa jää sormeen. Paista (yksi pelti kerrallaan!) 150 asteessa 13-14 minuuttia. Anna macaron-kuorien jäähtyä täysin ennen täyttämistä.



täyte:
225 g sokeria
65 ml (0,5 dl + 1 rkl) vettä
80 ml (0,5 dl + 2 rkl) kuohukermaa
70 g voita
1 tl vaniljauutetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Laita liesi keskilämmölle ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut veteen. Nosta lämpö korkealle ja lopeta sekoittaminen. Malta olla koskematta seokseen ja anna sen kuplia, kunnes väri muuttuu sopivan ruskeaksi. Käännä levy pois päältä ja sekoita joukkoon kuohukerma, voi, vaniljauute ja vaniljasokeri. Kun kinuski on tasaista, nosta se pois levyltä ja mausta pienellä määrällä suolaa. Anna jäähtyä ja kovettua hieman ennen macaronien täyttämistä. Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Mmm,macaronsit ovat herkkua! Ja nätit ja herkullisen näköiset nämä sinun macaronsit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Macaronien leipominen on mulle edelleen aika kinkkinen homma, joten on erityisen kivaa, kun ne sitten onnistuu. :)

      Poista