1.8.2014

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

Nyt niitä saa - meinaan edullisia suomalaisia tomaatteja! Ja niistähän syntyy mitä parhain tomaattikeitto. Jos et ole aiemmin kokeillut tuoreista tomaateista tehtyä soppaa, niin usko kun sanon, että tämä ei ole edes verrattavissa säilötyistä tomaateista valmistettaviin versioihin. Muistan hämmästyneeni, kun maistoin tätä ensi kertaa. Ai, voiko tomaattikeitto tosiaan maistua tältä?! Keitto oli lempeän makeaa ja ihan eri makuista kuin esimerkiksi tomaattimurskasta valmistamani keitot. Vasta tätä reseptiä kokeiltuani huomasin, että tölkkitomaatteihin muodostuu väkisinkin hieman kitkerä maku. Taas se tuli todistettua: tuore on aina parempi kuin säilötty. Resepti on peräisin vanhasta Voisilmäpeliä -blogista, joskin muokkasin sitä hieman (olen sen verran hienohelma, että siivilöin keitosta siemenet ja muut nautintoani häiritsevät röhnät pois).

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista
1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 kg tomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
5 dl vettä
0,5 dl (kuivaa) valkoviiniä
1,5 rkl kasvisfondia
1 rkl tomaattipyreetä
2 tl sokeria
1,5 tl kuivattua basilikaa
0,5 dl tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria
0,5 dl kuohukermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkana ja leikkaa se siivuiksi. Poista tomaateista kannat ja leikkaa lohkoiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää sitten valkosipuli ja porkkanat ja paista hetki. Lisää kaikki muut ainekset paitsi kerma ja anna kiehua matalalla lämmöllä noin 40 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Voit hyvin skipata tämän seuraavan vaiheen, mutta jos olet kuten minä ja tomaattien siemenet häiritsevät herkkää suutasi, siivilöi keitto. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kerma. Tarjoile krutonkien, raejuuston ja/tai leivän kera.

6 kommenttia:

  1. Röyhkeästi ryöstin marjapavlovastasi kuvan blogiini tämän postauksen yhteyteen: http://focusonfashion.refashion.fi/2014/08/02/leivontablogien-top-3/ Kerrohan, jos en tykkää, että käytän sitä kuvituksena tuossa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvia saa puolestani kopioida, kunhan ilmoittaa minulle siitä ja merkitsee selkeästi lähteen - niin kuin teitkin. :) Kiitos kehuistasi, tuli superhyvä mieli! ♥

      Poista
  2. Löysin tänään ensimmäistä kertaa blogiisi, Ella. Täällä on aivan ihania reseptejä! Ruoanlaittoinspiraatio on ollut kesähelteillä kadoksissa, mutta eipä ole enää. Nyt vaan pitäisi päättää, mitä herkkua valmistaisi ensimmäiseksi... :)

    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi ja tervetuloa blogiini! Ihanaa, että tulit heti kommentoimaan. :)

      Poista
  3. Kuoritko tomaatit keittoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En kuorinut tomaatteja, sillä siivilöinnin yhteydessä saa helpommin pois kaikki rämmäleet. :)

      Poista