24.8.2014

Happaman tulinen tom yam -kanakeitto

Oh my. Tämä keitto on jotain niin hyvää, etten voi ylistää sitä riittävästi. Ehdottomasti parasta tom yamia, mitä olen syönyt. Parempaa kuin mitä sain Thaimaassa! Alkuperäiseen versioon tulee jättikatkarapuja, mutta opiskelijabudjetin rajoittamana tehtiin kanaversiota. Ja oli kyllä ihan loistavaa näinkin! Kokeiltiin tätä jo muutama viikko sitten ekaa kertaa, mutta en saanut aikaiseksi postata reseptiä aikaisemmin. Viimeinen kesätentti vei sen verran mehut tästä ihmisestä, että töiden jälkeen ei jaksanut tehdä muuta kuin tuijottaa hykerrellen telkkarista Modern Familya.

No nyt sitten tehtiin tätä jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä, koska Mikki sai suunnitella synttäri-menunsa ja tom yam -keitto kiilasi ylivoimaisesti parhaaksi alkuruokavaihtoehdoksi. Oli hieman vaikeaa säästellä vatsaa muille ruokalajeille, koska keitto on niin hyvää, että sitä olisi voinut syödä sen saavillisen kerralla. Onneksi tehtiin iso annos, niin saatiin syödä rääppiäisiä seuraavana päivänä lounaaksi. Alla olevasta reseptistä tosiaan tulee aika reilusti tuota keittoa, mutta uskokaa pois, sitä ei voi olla liikaa!

Kaffirlimen lehdet kannattaa muuten hankkia mieluummin aasialaiskaupasta pakastettuna versiona kuin normikaupasta kuivattuna. On meinaan hieman paremmat aromit jäljellä niissä pakastetuissa! Olin ihan taivaassa nuuhkiessani niitä, kun kaikki ihanat Thaimaan matkojen muistot palasivat mieleen. Tämä keitto lämmittää siis todistetusti sekä mieltä että kehoa. Tom yamista tulee varmasti vakkari-resepti, jota pitää päästä tekemään aina uudelleen ja uudelleen.

Tom yam -kanakeitto
450 g maustamatonta broileria
250 g herkkusieniä
2 litraa vettä
6 rkl kanafondia
3,5 rkl tom yam -tahnaa
5 sitruunaruohon vartta
4 rawit-chiliä
10 kaffirlimen lehteä
2-3 rkl kalakastiketta
1 dl limemehua (~ 2-3 tuoretta limeä)
1 ruukku korianteria

Suikaloi broileri ja leikkaa herkkusienet siivuiksi. Laita isoon kattilaan vesi ja kanafondi, kiehauta. Lisää sitten tom yam -tahna ja anna kiehua pari minuuttia. Leikkaa sitruunaruohon varret noin viiden sentin mittaisiksi pätkiksi ja chilit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi (voit huoletta jättää siemenet mukaan) ja lisää sitten keittoon. Lisää myös broilerisuikaleet, kaffirlimen lehdet ja 2 rkl kalakastiketta (laita myöhemmin enemmän, jos tuntuu siltä, että tarvitsee). Anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Lisää sitten viipaloidut herkkusienet ja keitä vielä hetki. Lisää lopuksi limemehu ja reilusti tuoretta korianteria. Tarkista maku ja tarjoile heti.

17 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Voin lyödä vetoa, että tuut tykkäämään! ;)

      Poista
  2. Tää oli ihan superhyväääää! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, mahtavaa kuulla, että jollekin muullekin maistuu. :)

      Poista
  3. Heippa Ella!
    Lupaavalta vaikuttaisi tuo resepti mutta kuinka monelle tuosta satsista riittää? Tarkoitus olisi väsätä keittoa ravintolapäivänä noin sadalle ihmiselle, ja olen jostain lukenut, että kolme desilitraa olisi sellainen normi annoskoko. Entäs onko mitään ohjetta siihen, miten ainesosien suhteet muuttuvat isossa keitossa?

    Tiedosta kiitollinen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en osaa tässä asiassa auttaa. Oon tunnetusti huono siinä, etten ikinä tee ruokaa jotain tiettyä määrää enkä laske annoskokoja. Vaikka kokkailen kahdelle hengelle, niin usein näyttää siltä, että tekisin ruokaa suurperheelle. :D En muista yhtään, paljonko tätä keittoa tuli tai monelleko siitä mahtaisi riittää. Keitto on kyllä superhyvää, maistuisi varmasti ravintolapäivänä monille! :)

      Poista
  4. Ok. Täytynee vaan kokeille kunnes tietää =) Kiitos kuitenkin vastauksesta!

    VastaaPoista
  5. Moi! Mitä tom yam -tahnaa käytit? Herkulliselta kuulostaa resepti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, en muista merkkiä, mutta käytin jotain aasialaisesta ruokakaupasta saatavaa. Voi toki käyttää ihan perusmarketista löytyviä tuotteita. Niissä voi toki olla eroja eli kannattaa vaikka ensin lisätä hieman vähemmän tahnaa kuin ohjeessa ja lisätä sitten tarpeen mukaan. :) Tää on kyllä tosi herkullista!

      Poista
  6. Moi! Mitä tom yam -tahnaa käytit? Kuulostaa hyvältä tää resepti! :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi hah Tom yum nam

    VastaaPoista
  8. Parasta rapulaan

    VastaaPoista
  9. Ehkä maailman parasta keittoa todellakin johon ei kyllästy. Itse laitan vielä (kirsikka)tomaatteja mutta muuten olen tehnyt kymmeniä kertoja tällä sinun ohjeella. Joskus jopa pari kertaa viikossa ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että oot tykästynyt tähän! :) Tää on kyllä huippuhyvää ja kirsikkatomaatit sopii varmasti joukkoon! Pitääpä itsekin ensi kerralla lisätä niitä.

      Poista
  10. Kiitos reseptistä! Aivan älyttömän hyvää tuli. Minä en ole oikein koskaan tykännyt tuoreesta korianterista, mutta tähän se sopii todella hyvin.

    VastaaPoista