8.6.2014

Nyhtökanaa BBQ-kastikkeella ja parhaat burgerit ikinä

Kokkasin, söin ja päädyin ruokataivaaseen. Olen vieläkin ihan pöllämystynyt, että miten hyvää ruokaa voi olla olemassa. En ole välttämättä se luotettavin arvioija, kun olen syönyt elämässäni alle 15 hampurilaista, mutta väitän silti, että tämä on paras burgeri ikinä! Olen aina ennen nyrpistänyt nenääni kaikille hamppareille ja syönyt niitä vain olosuhteiden pakosta, mutta tätä valioyksilöä maistaessani aloin vaan nauramaan onnesta. Aivan pärisyttävän herkullista!

Joka paikassa on jo pitkään hehkutettu pulled porkia ja ihmiset ovat innostuneet nyhtämään possun lisäksi muitakin lihoja. Me kokeiltiin näin alkajaisiksi kanaversiota. Barbeque-kastikkeen resepti on Ruokasurffausta-blogista, ja siitä tuli aivan mielettömän hyvää. Nyhtökanan kaveriksi burgereihin laitettiin itse tehtyä aiolia ja coleslawta. Siinä missä BBQ-kastikkeen ja nyhtökanan valmistumista saa odotella monen monta tuntia, valkosipulimajoneesin tekee alusta loppuun noin kahdessa minuutissa! Se on aivan superhelppoa ja supernopeaa, kun käytössä on sauvasekoitin. Ei siis todellakaan kannata pelätä majoneesin tekoa tällä reseptillä. Majoneesia tulee tosin aika reippaasti, joten jos tekee samalla kertaa myös coleslawta, kannattaa tehdä ensin ihan tavallista majoneesia (eli jättää valkosipuli pois reseptistä). Tavallisesta majoneesista voi sitten käyttää osan coleslaw'n kastikkeeseen ja maustaa loput siitä yhdellä valkosipulinkynnellä.

Jos muuten ei ole mahdollisuutta päästä juhannuksena grillaamaan, niin suosittelen tekemään näitä! Ovat varmasti hitti! (Pakko vielä lisätä, että jos on ylipäätään makuaisti olemassa, niin suosittelen tekemään näitä!)

Huomaa, että kastike kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, että broilerit ehtivät marinoitua ja kastike ehtii tekeytyä kunnolla.

Nyhtökanaburgerit
1 kg broilerin paistileikkeitä

kastike:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rawit-chiliä
2 dl ruokokidesokeria
1 dl tomaattipyreetä
3 dl punaviiniä
2 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 rkl dijon-sinappia
0,5 sitruunan mehu
2 rkl worcestershire-kastiketta
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
reilu loraus rypsiöljyä

+ aiolia
+ coleslawta (ilman omenaa)
+ hampurilaissämpylöitä
+ salaattia
+ tomaattia

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipulinkynnet. Poista chileistä siemenet ja hienonna mahdollisimman pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi sipulit, valkosipulit ja rypsiöljy. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuleita 5 minuuttia öljyssä. Lisää valkosipulit ja hetken päästä kaada kaikki loput ainekset joukkoon. Anna porista matalalla lämmöllä 50-60 minuuttia, kunnes koostumus on sopivan paksua. Anna kastikkeen jäähtyä. Ota 1/3 kastikkeesta talteen erilliseen kulhoon. Kaada loput 2/3 kastikkeesta pataan ja sekoita joukkoon broilerin paistileikkeet. Jätä broileri marinoitumaan jääkaappiin yön yli, muista myös laittaa erillinen kastike jääkaappiin odottelemaan seuraavaa päivää.

Seuraavana päivänä ota broileri ajoissa huoneenlämpöön. Paista kannen alla 130 asteessa noin 3 tuntia, kunnes kana on ylikypsää. Nosta broilerinpalat kastikkeen joukosta esimerkiksi isoon uunivuokaan. Ota kaksi haarukkaa ja revi broileri lihan säikeiden mukaisesti pieniksi paloiksi.



Pataan jäänyt kastike on muuttunut paiston aikana juoksevammaksi, mutta hätiin tulee erilleen otettu 1/3 kastikkeesta. Yhdistä siis kastikkeet keskenään. Jos kastike on vielä löysää, kannattaa keittää sitä hetken aikaa kuumalla liedellä kasaan, niin se ei sitten valu yhtä helposti hampparin välistä. Kastiketta tuntuu olevan aika paljon, mutta kippaa vain rohkeasti kaikki nyhdettyjen kanojen joukkoon ja sekoita hyvin.

Sitten olisikin valmista ja ei kun kokoamaan hamppareita mieleisillä täytteillä (suosittelen edelleen coleslawta ja aiolia!).

Maista ja ole onnesta soikeana.

4 kommenttia:

  1. Vaikka kukaan ei kommentoisikaan, ei se tarkoita etteikö kukaan lukisi eikä ihastelisi reseptejäsi! Ihana blogi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kiva kuulla, että blogista on ollut iloa muillekin kuin mulle. :)

      Poista
  2. Näyttää tosissaan hyvältä :) Täytyy kyllä myöntää että multa on jotenkin ihan jäänyt ymmärtämättä tämä nyhtölihainnostus. Söin nyhtöpossuburgereita jo joskus 2011 Jenkeissä ennen kaikkea tätä hypeä ymmärtämättä ollenkaan mitä söin, ja vaikka ne olikin tietysti ihan hyviä niin silti mun mielestä vaan pehmeää ja mehevää lihaa. Mutta nyt kun tälläisiä reseptejä lukee niin kai mun pitänee antaa uus mahdollisuus ja tehdä kotona joskus edes kerran :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ehkä hypettäisi näissä nyhtöburgereissa sitä itse lihaa/kanaa (vaikka se onkin kovin mehevää ja pehmeää), vaan tuota jumalaista kastiketta! Oisin voinut syödä sitä saaveittain. :D Kannattaa kokeilla!

      Poista